Kruttsterk etterspørsel gjør at det selges mer laks til økte priser.
I følge Akvafakta har Norge eksportert 4,6 prosent mer laks så langt i år mot samme periode i fjor. Samtidig har lakseprisen lagt på seg. Snittprisen så langt i år (levert Oslo) er vel 64 kroner. Årsgjennomsnittet i 2017 var like i overkant av 59 kroner.
De siste ukene har spotprisen lagt på rekordnivåer rundt 80 kroner kiloet.
Eksportkorpset selger mer fisk til høyere priser. Det vitner fremfor alt om en sterk etterspørselsside.
Kombinasjon
– Aktørene har blitt tatt på sengen av kombinasjonen av sterkere underliggende etterspørsel enn ventet, samtidig som det har vært større manko på fisk enn forventet, sier Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård til E24.
En av driverne bak den økte etterspørselen er Kina.
Les også: Etterspørselen løper fra tilbudet
Ifølge Statistisk Sentralbyrå har Kina (inkludert Hong Kong, som er egen tollregion) importert 10.822 tonn fersk laks i år. Det er en tredobling fra samme periode i fjor, og nok til at Kina dominerer på import av flyfraktet laks.
Nåløye
Samtidig som kineserne søker stadig mer norsk laks, er det krevende å skaffe rett sort. For den må være fra riktig fylke, den må være PD-fri og den må være ILA-fri.
Men det er ikke bare Norge som møter sterk etterspørsel i Kina. Det gjør også chilenske oppdrettere.
– Kina vokser imponerende. Hvis etterspørselen fortsetter å vokse i Kina, kan vi få problemer med å levere dem. Det kommer til å bli et av de store laksemarkedene i verden, på lang sikt. Etter hvert som middelklassen vokser i Kina, er det allerede allerede et viktig marked for Chile, sier SalmonChile-sjef Arturo Clement til avisen La Tercera.
Clement mener det også er relevant marked å fremheve Russland – et marked som andre vestlige lakseoppdrettere i snart fire år har vært forhindret fra å levere til grunnet politiske forhold.
Fremvoksende markeder
Etter fem måneder med ansvar for oppdretterforeningen SalmonChile, ser Clement store markedsmuligheter for chilensk laks.
– Fra starten har det på etterspørselssiden vært en vedvarende etterspørsel på forskjellige markeder. I modne og fremvoksende markeder har etterspørselen vært veldig sterk, noe som har ført til svært høye priser. Vi tror at dette vil fortsette, sier Clement.
Ifølge Clement øker konkurranseevnen i Chile.
– I dag gjenoppretter vi konkurranseevnen vi mistet i forhold til nordmennene, og industrien er fortsatt fokusert på å gjenvinne sin konkurranseevne, legger han til.