Ny bok forteller historien om Mowi.
Den blir lansert denne uken. I boken «Goldfinger – Historien om Mowi» forteller innsiderne Atle Eide, Ole-Eirik Lerøy, Tor Olav Trøim, Åse Aulie Michelet, Steve Bracken, Alf-Helge Aarskog, Ivan Vindheim, Magne Bjørnerem og Marit Solberg – for å nevne noen – om sine opplevelser i arbeidet for laksegiganten.
Og storeier John Fredriksen er naturligvis også viet en del plass i boken, som er ført i pennen av iLaks-redaktør Aslak Berge. Ikke minst pokerlaget da han fintet ut toppsjefene i Nutreco og Stolt-Nielsen i milliardkjøpet av Marine Harvest.
To spor
Mowi (og verdens lakseindustri) begynte ikke med merder, men med et semilukket anlegg. Først i Mathopen og så på Sotra. Da den første fisken skulle slaktes og selges, samarbeidet Mowi med Lerøy. Lerøy skulle for øvrig senere prøve å kjøpe Mowi.
Boken er til salgs hos de fleste større bokhandlerkjeder, og kan også kjøpes direkte fra forlaget HER
Historien følger to hovedspor: Norske Mowi og skotske Marine Harvest. Begge ble etablert på 1960-tallet av store industrikonserner – Norsk Hydro og Unilever.
Marine Harvest innledet sin første utenlandssatsing våren 1987. Med to containere med oppdrettsutstyr og en sekk på 2,5 millioner dollar. Landet som ble valgt var diktaturstaten Chile. Da Marine Harvest åpnet sin egen fiskefôrfabrikk kom selveste general Augusto Pinochet, for anledningen ikledd brun feltuniform, for å åpne den. Satsingen i Chile skulle bli en gullgruve, men skulle også by på noen voldsomme nedturer.
Avsløringer
Boken byr på flere avsløringer. Blant annet:
- Milliardfond i Abu Dhabi og Singapore har vært nær oppkjøp av John Fredriksens eierpost i Mowi.
- Slik ble Mowis eneste kvinnelige toppsjef, Åse Aulie Michelet, sparket.
- Da Ole-Eirik Lerøy sa opp jobben og solgte seg ut av Lerøy, samlet han sine tre nærmeste medarbeidere til middag og la planene for å ta over konkurrenten Marine Harvest. Selv ble han styreleder, mens to av de tre middagsgjestene skulle bli konsernsjefer i Marine Harvest/Mowi.
- Kjell Inge Røkke ville ta innersvingen på Mowi på Frøya. Prøvde å kuppe oppkjøp.
- Mowi avblåste milliardsalg av fôrdivisjonen.
Lokomotivet
Oppdrettsselskapet var tuftet på skotske og norske pionérers svette og nybrottsarbeid. Storkapital parret med gründervirksomhet. Bygget opp til å bli det udiskutable lokomotivet i laksebransjen. Historien om Mowi er brolagt med tro og håp, men også skuffelser, svik og grådighet.
Den er summen av et utall risikable veddemål, ofte med sentrale myndigheter som motpart. Beretningen om Mowis fremvekst og utvikling er også en vandring gjennom historien til oppdrett av laks.