PR eller journalistikk?
Torsdag ettermiddag ble det kjent at Aqua Spark blar opp 98 millioner kroner for å sikre seg 12,1 millioner aksjer i Hofseth BioCare. Transaksjonen ble gjort til kurs 8,10 kroner – en premie på 17,3 prosent over siste børskurs.
“Big move for Aqua-Spark as they move into public markets for the first time with Hofseth BioCare ASA. An interesting company to track, and Amy Novogratz, Mike Velings and team see a lot more value,“ skriver IntraFish-redaktør Drew Cherry på LinkedIn etter at det nederlandske milliardfondet kjøpte 3,4 prosent av Hofseth BioCare.
IntraFish omtaler i overskriften Hofseth BioCare som “undervalued“ i sin dekning (bak betalingsmur) av aksjehandelen.
Undervurdert eller overvurdert
Men hvor “undervalued“ er egentlig Hofseth?
La oss kikke i regnskapsbøkene.
Hofseth BioCare har aldri tjent penger. I løpet av selskapets levetid på 12 år har det tapt 853,8 millioner kroner før skatt. I løpet av den samme perioden har underskuddet vært høyere enn omsetningen i ni år.
De dundrende tapene fortsetter i år. I morges la selskapet frem tallene for tredje kvartal – som viste et akkumulert underskudd på 89,3 millioner kroner etter en omsetning på beskjedne 61,5 millioner kroner.
Luftig
Den bokførte egenkapitalen til selskapet var 176 millioner kroner ved utgangen av årets tredje kvartal. Likevel børsverdien er 2.505 millioner kroner, noe som gir en Pris/bok på romslige 14,2.
Her ligger altså mye luft.
Hofseth, som har hentet ny egenkapital i flere runder over Oslo Børs, har en gjeld på 138 millioner kroner.
Forretningsmodellen er å kjøpe avskjær av laks og ørret fra hovedaksjonærens lakseslakteri i Ålesund. Dette stiller naturligvis klare retningslinjer for prising av råstoffet. Lakseavskjæret raffineres så til farmasøytiske produkter og selges i det internasjonale markedet.
Det koster å bygge et bioteknologiselskap. Driftskostnadene har, over tid, lagt langt over inntektene. Det er hovedkonklusjonen enhver med niårig grunnskole kan slutte etter å ha studert regnskapene.
Påfyll
Når det er sagt, kan det selvsagt hende at noe revolusjonerende nytt vil skje i neste uke, neste år eller om fem år. Det vet verken vi eller aksjonærene i selskapet. Det som derimot er sikkert er at selskapet ikke kan fortsette å tape så mye penger uten å be aksjonærene om påfyll av kapital. Der kan Aqua Spark få gode muligheter til å bidra.
Aqua Spark har, ifølge sin årsrapport, investert 1,1 milliarder kroner innen akvakultur, og har også tidligere markert seg med å kjøpe dyrt. Blant selskapets posisjoner er tapsslukene Bluegrove og Sogn Aqua. Sistnevnte har ikke tjent penger på syv år.
Nå er det riktignok langt fra IntraFish-redaksjonen sine lokaler i Seattle til Hofseths kontorer på Syvde, men det er vanskelig å argumentere for at Aqua Spark har handlet biotech på billigsalg.