Hver tredje student sier at lakseskatten har hatt negativ påvirkning på deres syn på en fremtid som arbeidstaker i næringen

Nyheter
0

Og lønn er slett ikke det viktigste i den første jobben.

Salmon City ble etablert i mars i fjor, da to jusstudenter og en NHH-student bestemte seg for å lage Norges største møteplass for studenter og havbruksnæringen i Bergen. Nå har Salmon City utført en undersøkelse på studenter og hva som motiverer deres studievalg.

– En slik rapport har nok aldri blitt gjort inn mot sjømatnæringen før, hevder de.

Rapporten bygger på datainnsamling gjort i to runder. I første runden svarte 329 respondenter fra 12 ulike høyskoler og universiteter, herunder akvakultur ved NMBU, Handelshøyskolen, fiskehelse og havbruksingeniør, videre til NTNU i Trondheim og til fiskerikanditat-studiet ved UIT. I andre datainnsaming svarte 162 respondenter.

Undersøkelsen avdekker noen spennende funn:

  • 33 prosent av studentene ser ikke for seg å være fem dager i uken på arbeidsplassen når de går ut i første jobb
  • Over halvparten av respondentene setter raskere karriereprogresjon og høyere lønn fremfor work-life balance
  • Fysiske møteplasser er viktigste arena når studenter skal orientere seg om karrieremuligheter
  • 31 prosent sier at lakseskatten har hatt negativ påvirkning på deres syn på en fremtid som arbeidstaker i næringen

Utviklingsmuligheter vurderes som det klart viktigste ved valg av arbeidsgiver. Hele 34 prosent av studentene uttaler dette. Deretter følger arbeidsmiljø (25 prosent) foran varierte arbeidsoppgaver (13 prosent). Muligens til noens overraskelse er lønn og insentiv viktigst for kun ni prosent av de spurte i undersøkelsen.

– Hvilke refleksjoner gjør du deg rundt svarene dere har fått på undersøkelsen? Er det noe som overrasker deg?

– Mye er som forventet, og er bekreftelser på tidligere antagelser. Spennende å se dette uttrykt i tall fra studentene, og noe vi gleder oss til at sjømatnæringen nå får et tallgrunnlag på, kommenterer Mathias Sagevik, daglig leder i Salmon City.

– Noe overrasket over hvor lite påvirket folk synes å være av dagens makroøkonomiske situasjon mtp karrierevalg. Ellers også interessant å se hvor skeiv kjønnsbalansen i et selskap skal være før det begynner å påvirke folks karrierevalg, legger Sagevik til.

– Jeg synes jo det er fint å se at over halvparten kunne tenke seg raskere karriereprogresjon over 8-16-livet. For alt pratet om work-life balance, og den av og til implisitt negative holdningen til det å jobbe, synes jeg tilslører realiteten: Det er mange der ute som kunne tenke seg å klinke til, og finne mening og mestring gjennom arbeid, og å samtidig bruke mye av tiden sin der, sier han til iLaks.