Det er en økning på hele 26 prosent.
Dette avsløres i Fiskeridirektoratets lønnsomhetsundersøkelse for 2013, som viser at produksjonen per årsverk for falt med hele 13,6 prosent fra 2012 til 2013. Dette er det nest største fallet de siste 15 år.
Gjennomgående er veksten i produksjonen per årsverk helt fantastisk. I 1985 produserte hvert årsverk i norsk oppdrett 30,2 tonn laks og ørret. I fjor produserte hvert årsverk 365 tonn.
Produksjonen per årsverk har steget nesten hvert eneste år siden 1985. I «moderne» tid (etter årtusenskiftet) er det bare noen få unntaksår. Fra 2003 til 2004 falt produksjonen per årsverk med 2,1 prosent. Fra 2007 til 2008 falt produksjonen per årsverk med 9,7 prosent. Det største fallet kom fra 2009 til 2010. Da falt produksjonen med hele 17,2 prosent. Fra 2012 til 2013 falt altså produksjonen per årsverk med 13,6 prosent.
-Vi vet ikke hvorfor bedriftene må ha flere arbeidstimer, sier Merete Fauske i Fiskeridirektoratet til iLaks.
Oppdrettssjef Knut Utheim i Grieg Seafood sier til iLaks at han heller ikke vet hvorfor timetallet går opp.
-Skal jeg spekulere, vil jeg peke på to forhold. I 2013 var det en utfordrende biologisk situasjon, som nok har krevd større ressursbruk. Det andre kan være at bedriftene har tatt inn lærlinger. Lærlingeordningen ble etablert i 2013, sier Utheim til iLaks.
Finansdirektør Trond Tuvstein i Salmar er enig med Knut Utheim i at forklaringen kan ligge i at 2013 biologisk sett var utfordrende.
-Men produksjonen økte også, påpeker Tuvstein overfor iLaks.
Gjennomsnittsbedriften i Norge produserte i 2013 drøyt 10.000 tonn med laks mot 9.207 tonn året før, men ettersom timebruken økte så vanvittig mye i samme periode falt produksjonen per årsverk.
Fiskeridirektoratet baserer sine tall på «gjennomsnittsbedriften» og gjennomsnittsbedriften trengte i 2013 27,4 årsverk, mens den året før «bare» trengte 21,7 årsverk.
Merete Fauske i Fiskeridirektoratet opplyser at videreforedling ikke inngår i direktoratets tallgrunnlag.