Det er av sine egne man skal ha det.
«We? Who’s we? There is no we.»
Det sier Walter White til forretningspartneren Jesse Pinkman i tv-serien «Breaking Bad». Ideen om et samarbeid, et fellesskap, skrinlegges effektivt.
Tankene går unektelig dit, når en ser hva fagforeningen for de Salma-ansatte, Norsk Nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), uttaler etter den omfattende kritikken av regjeringen i forbindelse med nedleggelsen av Salmas virksomhet.
Årsak
– Jeg synes kanskje man er veldig snar med kritikken her. I denne spesifikke saken snakker man om en produksjon som har gått med store minus. Dette skyldes ikke skatt i seg selv. Det er snakk om en produksjon som er så kostbar at man ikke kan ta det igjen i markedet. Så at regjeringens politikk skal være en direkte årsak til dette, har jeg vanskelig for å se, sier Yngve Hansen, forbundssekretær i NNN, med ansvar for fiskeindustrien.
Les også: Hvordan kunne regjeringen ha stoppet Salma-nedleggelsen?
NNN vil nemlig ikke kritisere regjeringen. LO-forbundet har svært nære bånd til Arbeiderpartiet, og vil tydeligvis ikke forstyrre denne relasjonen. Arbeiderpartiet, som tidligere denne uken har fått sine laveste meningsmålinger noen sinne, trenger støtte nå.
NNN viser at deres «we», relasjonen til Arbeiderpartiet, står sterkere enn forholdet til de nå oppsagte 100 ansatte ved Salma-produksjonen.
Rystes
At akkurat dette oppleves både tungt og sårt blant de ansatte og generelt på Bremnes, er ingen hemmelighet.
Tettstedet på Bømlo rystes av nedleggelsen. Med sine vel 3.000 innbyggere vil det direkte og indirekte tapet av 100 arbeidsplasser merkes. Jobbene kan ikke erstattes lokalt. Familiene som rammes må bryte opp og søke jobber andre steder. Ringvirkningene er omfattende.
Les også: Salma-nedleggelsen avdekker en grunnleggende svikt
At regjeringens politikk er en sentral årsak til nedleggelsen av Salma-produksjonen og tapet av arbeidsplassene, er hevet over tvil.
– Jeg oppfatter dette som en slags «perfekt storm». For det første kom grunnrenteskatten. Og så doblet de formuesskatten. De har heller ikke behandlet miljøteknologiordningen, oppsummerer Høyres fiskeripolitiske talsmann, Olve Grotle. Han besøkte nylig Bremnes Seashore. Der opplevde han at det var stor frustrasjon knyttet til havbrukspolitikken.