– Hva hadde Besten tenkt om han hadde sett hvordan vi driver nå?

Nyheter
0

Neste generasjon i familien Tombre er klare for å ta oppdrettselskapet videre i de neste tiår.

Lørdag var det duket for 50-års feiring av Tombre-gruppens oppdrettsvirksomhet. Det familieeide selskapet hadde samlet et hundretalls gjester i Oseana, Bjørnafjorden kommunes nye storstue på Osøyro.

Bjørnafjorden lå blikkstille utenfor panoramavinduene. Om en så nøye etter kunne en skimte et av Tombres oppdrettslokaliteter. Inne i konferansesalen mønstret den innleide toastmaster og konferansier Arne Hjeltnes trioen som er arvinger til Tombre-gruppens 9,5 matfiskkonsesjoner.

Les også: Tombre 50 år: – Det første anlegget var to tømmerstokker, en planke og noen tomkanner. Men det fløt

Ole Kristian, Kari Kristina og Anne Marte sto sammen på podiet, og trivdes tydeligvis godt med det.

Kunnskapsintensiv
– Jeg tenkte på det her forleden: Hva hadde Besten tenkt om han hadde sett hvordan vi driver nå? sa Ole Kristian Tombre.

Han har jobbet på den tekniske siden i Tombre Fiskeanlegg i 5-6 år. Besten, eller farfaren, Per Tombre startet med oppdrett av 500 ørretyngel i Skogseidvatnet i 1971.

De to søstrene, Kari Kristina og Anne Marte, har fartstid som henholdsvis kokk og konsulent i PWC. Sammen er de tredje generasjon oppdrettere på Tombre.

– Det finnes noe som heter tredje generasjons forbannelse. Men jeg er ikke i tvil om at dette vil leve i flere generasjoner. Nå skal jeg i gang som forretningsutvikler over nyttår, etter å ha oppfostret neste generasjon en stund, sa Anne Marte.

– Mange vil si at oppdrettsnæringen er kapitalintensiv, men den er kanskje vel så mye kunnskapsintensiv. Og det er nettopp det som gjør den spennende å jobbe med, la hun til.

Sushi
Gjestene har allerede fått servert en liten tasting menu av Tombre-laks i ulike kreasjoner: Japansk, italiensk, spansk, amerikansk og norsk.

Når Arne Hjeltnes spurte arvingene om hvilken de foretrakk, svarte Anne Marte kjapt:

– Jeg er glad i sushi, så den var midt i blinken for meg.

Lillesøster Kari Kristina, som gjør karriere som gourmetkokk, og blant annet har servert iLaks kulinariske smaksprøver i Brüssel, fremhevet den amerikanske varianten, med tomatisert risotto og hjerteskjell, som spennende med mye smak.

Som kokk bruker hun gjerne laks i sine retter, og vektlegger teksturen og den unike smaken – samtidig som produksjonen gjøres på bærekraftig vis – som sentrale årsaker til det.

Livsstil
– Det har vært en fantastisk spennende reise, sa Anne Marte om det å vokse opp i det som etterhvert har blitt et mellomstort oppdrettskonsern.

– Har en det moro, ser jeg ikke bort i fra at vi står her igjen om 50 – eller 100 – år, sa hun og mente de tre søsknene er en perfect match for å ta over stafettpinnen etter faren Håkon Tombre – når den tid kommer.

– Vi syklet rallarvegen, Finse-Flåm, sammen, men vi kunne ikke sykle før fisken var solgt på fredagen fordi fatter’n var usikker på mobildekningen over fjellet. Dette er en livsstil, sa Ole Kristian.