– Det er flere ting som er viktig ved et godt RAS-fôr. Og man må alltid ha i bakhodet at det er både fisken og biofilteret som fôres, sier Gijs Rutjes, Technical Sales Support Manager hos Alltech Coppens.
– Et RAS-fôr skal ikke bare formuleres slik at det tilfredsstiller fiskens næringsbehov, men det skal også ha fysiske egenskaper som minimerer forurensning av vannet. Dette betyr at både pellets og avføring skal være fast slik at disse ikke løser seg opp, men kan fjernes effektivt ved hjelp av det mekaniske filteret. En enkel måte å sjekke dette på selv er å bruke en hov i avløpet, sier Gijs.
– Pelleten må være fast og slitesterk slik at den tåler friksjon som oppstår i fôrings- og transportsystemer. Da minimeres produksjonen av støv som forurenser vannet og skader gjellene til fisken, sier Gijs.
– Synkehastighet er også viktig, legger han til. – Pelleten bør synke sakte, slik at alle individer i tanken har nok tid til å fange opp fôret. En pellet med høy vannstabilitet resulterer i at uspist fôr fjernes av det mekaniske filteret uten å påvirke vannkvaliteten.
Biofilter
Løs avføring, støv og pellet som løser seg opp er med på å belaste bakteriene i biofilter. Oppgaven til disse bakteriene er å opprettholde en høy nitrifiseringsgrad.
– Tilføres det mye organisk materiale blir biofilteret overbelastet og nitritt/nitrat øker i vannet. Da har oppdretter bare ett valg, sier Gijs, og det er å redusere utfôringen. Ikke bare litt, men mye. I noen tilfeller over flere uker for å minke belastningen på bakteriene i biofilteret. Dette gir et direkte tap i produksjon.
Kunnskap og rutiner er viktig, spesielt fôringsrutiner.
– Fisken bør fôres opp mot metning, da dette gir høy ytelse uten risiko for overfôring. Man bør huske på at selv små mengder uspist fôr kan forurense vannet og unødvendig redusere vannkvaliteten, sier Gijs. – Overfôring er det verste man kan gjøre i et RAS-anlegg, legger han til.
Bare hvis optimal og stabil vannkvalitet opprettholdes, kan fisken og systemet fungere godt. Et godt RAS-fôr må være lett fordøyelig og velsmakende, og da er valget av råvarer helt avgjørende. Alltech Coppens utfører smaklighets- og fordøyelsestester på alle ingredienser i sitt eget forskningssenter Alltech Coppens Aqua Centre.
– Vi jobber kun med stabile fôrformuleringer, sier Gijs. – Fôret skal ikke variere fra batch til batch. Ved for store variasjoner må bakteriene i biofilteret tilpasse seg nye ingredienser hver gang det leveres nytt fôr. Store endringer i dietten kan føre til redusert vannkvalitet i opptil åtte uker. Dette har Coppens Alltech dokumentert flere ganger.
Proteinsparing
– Vi jobber ut ifra prinsippet om proteinsparing, sier Gijs. – I de fleste tilfeller fører det til en reduksjon av TAN på opptil 30 prosent.
– Tilvekst er selvsagt viktig og fisken må forsynes med næringsstoffer som tilfredsstiller høy vekst. Det handler selvsagt om vektøkning og lav fôrfaktor, men også om riktig forhold mellom fordøyelig protein og fordøyelig energi (DP/DE). Dette forholdet endrer seg etter hvert som fisken vokser. Vi kaller det «Prinsippet om proteinsparing», sier Gijs.
– Tilførsel av protein skal være tilstrekkelig etter hvert som fisken vokser, men ikke mer enn det som kreves for rask vekst. Dette fører til at fiskens metabolisme sparer proteinet for vekst og utnytter fett og karbohydrater for energi. Slik oppnås den høyeste proteinretensjonen ved hver vekstfase. En høyere proteinretensjon betyr at en lavere mengde ammonium-nitrogen (TAN) produseres pr kg fôr. En TAN reduksjon på opptil 30 prosent kan oppnås ved å optimalisere DP/DE-forholdet. Dette fører til mindre belastning på systemet, noe som gir bedre vannkvalitet og høyere produktivitet, sier Gijs.
Uorganiske mineraler, en belastning for miljøet
– Ved kritisk valg av fôringredienser er det også mulig å redusere mengden mineraler i dietten og dermed redusere miljøavtrykket, forteller Gijs.
– Mineraler som er chelatert til organiske molekyler har vist seg å være mer biotilgjengelige for fisken. Dette betyr at fisken kan ta opp mer av mineralet og at mineralnivået i fôret kan reduseres. Vi kaller det for Total Replacement Technology (TRT), sier Gijs.
Alltech Coppens bruker kun chelaterte organiske mineraler i sitt fôr. Mineralene er mer biotilgjengelige og forurenser derfor mindre.
– Vi kan redusere mengden mineraler i fôret og samtidig oppleve en bedre helseeffekt. En annen fordel ved organiske mineraler er at de ikke har samme prooksidative effekt som uorganiske mineraler. Organiske mineraler reagerer derfor ikke med vitaminer og astaxanthin, og vi ser derfor en mer stabil pigmentering og innfarging av fiskefileten.
– Ved å ta i bruk TRT reduserer vi mengde mineraler i fôret, fisken tar opp mineralene mer effektivt og vi reduserer belastningen på miljøet, sier Gijs. – Mange oppdrettere får en overraskelse når det rapporteres om høye verdier mineraler i slam, legger han til.
Gut-Health-Management-Program
Sunn og robust fisk er viktig gjennom hele produksjonen og tarmhelse spiller en sentral rolle.
– Tarmen inneholder en stor del av dyrets immunsystem, og det er her næringsstoffene absorberes og det er i tarmen mikrofloraen lever. God tarmhelse er en integrert del i Alltech Coppens sitt Gut-Health-Management-Program hvor vi fokuserer på vekst, fôreffektivitet, god tarmstruktur og sunn tarmflora. Våre fôr er tilsatt Aquate, sier Gijs.
Aquate er et gjærbasert tilsetningsstoff som styrker tarmhelsen.
Nøye vurdering av fôringredienser, mineraler og vitaminer, samt finjustering av råvarer gjør at fôret bidrar til å oppnå det beste ut av fisken og det beste ut av RAS-systemet. Resultatet ser man ikke bare på land, men også ved overføring til sjøfasen.
Alltech har vært snart 40 år i oppdrettsmarkedet. Selskapet har kontor i Bergen og distribuerer fôr til laks, ørret, rognkjeks og stør til det norske markedet.