Bankene er restriktive med å gi huslån.
– Akkurat nå ansetter vi fort og hardt. Vi løser det med at folk bor hjemme hos hverandre på sofa eller hos venner eller bekjente.
Det sier Jørn Tore Fjellstad, fabrikksjef på SalMars nye lakseslakteri på Silsand på Senja, til NRK.
Det siste året har 92 personer flyttet hit for å jobbe for lakseslakteriet. SalMar skal ansette ytterlige 40 personer ved smoltanlegget i Jøvika, sør på Senja. Der består bygda av bare to-tre hus.
Å be om lån i banken for å bygge et selv, kan fort by på problemer.
Han sier de merker at boligmangelen kan gjøre det vanskelig å rekruttere folk.
– På mange av de litt mindre stedene bygges det ikke boliger fordi det ikke er mulig å få det finansiert. Husene er verdt halvparten når de er ferdig bygget, og distriktene brukes til hytteområder.
Bankene kan etter boliglånsforskriften gi folk lån som tilsvarer 85 prosent av det boligen er verdt. De gjør også en forsiktig markedsvurdering der de ser på hva boligen vil være verdt dersom den skal selges på nytt.
Slik kan et hus som koster seks millioner kroner å bygge, i realiteten være verdt tre millioner kroner når det står ferdig.
– Hvis du klarer å betale lånet og skal bo der til evig tid, så er ikke det et problem. Men skulle du få lyst til å selge, vil du sitte igjen med tre millioner i usikret gjeld, forklarer Stein Vidar Lofthus i Sparebanken Nord-Norge.