Regine Emilie Mathiesen er styremedlem i Askøy jeger- og fiskerforening, og initiativtaker til fiskedugnaden som arrangeres søndag.
– Det har egentlig vært dugnad helt siden oppdrettsfisken rømte etter «Nina», men i dag gjør vi det litt mer formelt, forteller hun til NRK.
På Askøy har i overkant av 50 fiskere i dag møtt opp for å fiske opp regnbueørreten som har rømt fra oppdrettsanlegg i distriktet.
– Folk kommer med kasse etter kasse, så vi kommer nok opp i 200 fisk bare i dag. Det er helt enormt mye fisk rundt Askøy, med hundrevis av regnbueørret i hver eneste bukt, forteller Mathiesen.
Folk fisker fra båt og fra land med stang, men den største fangsten er tatt med garn. Mathiesen er bekymret for at de ikke har sett tegn til villfisk i løpet av dugnaden.
– Vi har satt en masse garn, men ikke fått en eneste villfisk. Den er helt forduftet, det virker som om regnbueørreten har tvunget den bort, sier hun.
Askøy jeger- og fiskerforening er bekymret for at regnbueørreten skal gå opp i elvene og ødelegge gytegropene til den beskjedne villfiskstammen.
– Den kan også spre lus, spise villfisk og utkonkurrere den i kampen mot maten. Vi er bekymret for at den skal gjøre veldig stor skade, sier Mathiesen.
Hun mener oppdretterne ikke tar nok ansvar for å rydde opp etter rømningene.
– Vi blir litt forbanna her på Askøy, for vi ser ikke oppdretterne noe sted. De burde vært her og hjulpet oss. Vi har brukt enormt mange arbeidstimer på dette, og vi synes det rett og slett er urettferdig at privatpersoner skal rydde opp etter oppdretterne. Men det er så store miljøutfordringer ved dette, at vi ikke tør å la være, sier hun.