Høytrykk i gjødselmarkedet åpner muligheter for RAS-leverandører

Nyheter
0

Fiskeslam kan gi lønnsom forretning.

Lukkede oppdrettsanlegg på land, gjerne med resirkuleringsteknologi (RAS), har for lengst blitt milliardforretning. Byggeplanene står i kø, både på smolt og matfisk, i en rekke land.

En av dem som kapitaliserer på RAS-boomen er vannrensingspesialsten Sterner.

– Vi jobber nå med Sande Settefisk, som skal være ferdig til høsten. Og så har vi jo en del andre prosjekter i pipeline, sier markedsansvarlig Ida Grønli til iLaks.

Sande Settefisk. Foto: Jørn-Arne Tomasgard

– Stemmer det at dere også er inne i et prosjekt på Island?

– Det stemmer at vi har kunder på Island, men jeg ønsker ikke å kommentere det utover det.

Skutt i været
– Vi leverer nøkkelferdige RAS-anlegg og slambehandlingsanlegg ved siden av, så viderefører vi slammet vårt til gjødsel, forteller hun.

Slammet består av fôrrester og ekskrementer fra fisken. Det er utmerket gjødsel. Og gjødselmarkedet står med begge beina oppe i en høykonjunktur, som følge av at Ukraina og Russland, begge store gjødselprodusenter, er i krig med hverandre. Prisene for kunstgjødsel har skutt i været. Det betyr forretningsmuligheter for leverandører av organisk gjødsel.

– Absoutt. Det er jo sirkulær økonomi på sitt beste da, sier hun. – Vi produserer alt, utelukkende i Norge. Vi har grunntanken om at kortreist er best, og leverer mest lokalt. Vi har et samarbeid med Grønn Gjødsel, et firma i Rakkestad, som videreførere det (slammet – red. nm.) som gjødsel.

Dominerende
Sterner omsatte for cirka 290 millioner kroner i fjor.

– RAS, akvakulturbiten og vannbehandling er det aboslutt dominerende for oss, men slambehandling er viktig også.

Grønli er storfornøyd med oppslutning og kundemøter på HavExpo som går av stabelen på Sotra, like utenfor Bergen, denne uken.

– I dag har vi hatt masse besøk, mange eksistende og potensielle nye kunder, og mange samarbeidspartnere også, sier Ida Grønli.