Høyt utbud sender ørretprisene ned mot selvkost

Nyheter
1014

Blytungt for oppdretterne.

Forrige uke var eksportprisen på fersk ørret (med hode) beskjedne 46,90 kroner – levert den norske grense. Trekker en fra transportkostnader og eksporthonorar, lander pris til oppdretter dermed midt på 40-tallet. Til sammenligning var eksportprisen for laks 58,91 kroner per kilo i forrige uke.

Hensyntatt noe høyere produksjonskostnader enn laks, betyr det at ørretprodusentene selger fisken faretruende nær selvkost i dagens marked.

Volumdrevet
Ingen produserer og selger mer ørret enn storeksportøren Lerøy Seafood Group.

– Målt i verdi har etterspørselen etter ørret vært ganske god så langt i 2020, korona-pandemien til tross, sier samfunnskontakt Krister Hoaas i Lerøy til iLaks.

– Den viktigste årsaken til at eksportprisene er lavere, er en sterk økning i eksportert volum fra Norge (opp 25 prosent så langt i år), sier Hoaas videre.

Mer fisk i sjøen
Ifølge Akvafakta var ørretbiomassen, altså fisken som svømmer i oppdrettsanleggene, 40.000 tonn ved månedsskiftet mai/juni. Dette er fem prosent mer enn på samme tid i fjor.

De største kjøperne av norsk ørret, så langt i år, er Ukraina, USA, Finland, Polen, Thailand og Malaysia, ifølge eksportstatistikk fra Norges sjømatråd.

Ørret er forøvrig å anse som en nisje i laksemarkedet, og brukes som substitutt for atlantisk laks og coho i flere land. Den norske ørretbiomassen utgjør snaut seks prosent av størrelsen til biomassen av laks.