Grensen mellom høy og lav til moderat innblanding er satt til ti prosent. De resterende 25 elvene kunne ikke vurderes i forhold til grensen på ti prosent og ble plassert i en mellomkategori, skriver Havforskningsinstituttet.
Innslaget av rømt oppdrettslaks varierte langs norskekysten, for eksempel ved at Vestlandet hadde flest vassdrag med høyt innslag av rømt oppdrettslaks.
- Les rapporten om rømt oppdrettslaks i vassdrag (del 1)
- Del 2 av rapporten er delt i flere vedlegg som viser data om alle undersøkte vassdrag, fordelt på fylker
Undersøkelsen er gjennomført av den nasjonale gruppen for overvåking av rømt oppdrettslaks. Gruppen ble opprettet i 2014 og er satt sammen av forskere fra Havforskningsinstituttet, NINA, Rådgivende Biologer AS, Uni Research Miljø og Veterinærinstituttet. I tillegg har en rekke privatpersoner, organisasjoner og andre bidratt med data og materiale fra de ulike elvene.
De 140 vassdragene som er overvåket er valgt ut fra flere kriterier:
- å få god geografisk spredning
- å inkludere de nasjonale laksevassdragene
- å ha vassdrag av ulik størrelse
- å bygge videre på opplysninger fra vassdrag med tidsserier og med gode lokale nettverk
Data om statusen i de ulike vassdragene er samlet inn med flere ulike metoder, i de fleste vassdragene er det brukt en kombinasjon av:
- sportsfiske om sommeren
- høstfiske
- stamfiske
- gytefisktellinger (drivtellinger) om høsten
De tre første er i hovedsak basert på stangfiske. Rømt oppdrettlaks og villaks blir skilt fra hverandre ved å undersøke fiskeskjellene som gir et bilde av fiskens vekstbetingelser tidlig i livet. Gytefisktellinger innebærer en visuell inspeksjon av fisk i elven ved hjelp av dykkere. De teller og karakteriserer vill og rømt oppdrettslaks på basis av utseende og adferd i hele eller strekninger av elven.
Alle innsamlete data er kvalitetsvurdert. De ulike metodene som er brukt i de forskjellige elvene har styrker og svakheter, både i forhold til prøvestørrelsene og sikker identifikasjon av rømt oppdrettslaks. I tillegg endrer mengden av rømt oppdrettslaks i vassdragene seg i løpet av sesongen, og rømt oppdrettslaks har til dels en annen adferd en villaks. Dette gjør det krevende å innhente gode data, og det er tatt hensyn til disse faktorene under analysene som er gjort.
Det nasjonale overvåkningsprogrammet for rømt oppdrettslaks i vassdrag er utformet og etablert på oppdrag fra Fiskeridirektoratet etter føringer fra Nærings- og fiskeridepartementet. Det overordnete målet for programmet er å øke både kvantitet og kvalitet på overvåkningsdata som gir grunnlag for å estimere prosentandel rømt oppdrettslaks i vassdrag. Havforskningsinstituttet leder programmet som sannsynligvis er et av de mest omfattende overvåkingsprogrammene for anadrom laksefisk i verden.