Høyretopp på foredlingsfabrikk: – Krevende å fjerne lakseskatten

Nyheter
0

Byråkrati-brems og rigide regler er blant temaene som flyr på kryss og tvers over bordet, når Inka inviterer politikerne til kaffeprat på fabrikken.

«Team Erna» stiller med sterkt lag på Inka. Blant de fem som har tatt turen til foredlingsfabrikken er stortingsrepresentant Ove Trellevik og ordførerkandidat i Bjørnafjorden, Marie Bruarøy.

– Kjekt dere kommer. Det er ikke så forbanna mange som kommer, hilser Inka-eier Karsten «Kakki» Austevoll.

Fra venstre: Bjørnafjorden Høyre sin ordførerkandidat Marie Bruarøy og andrekandidat Emil Brimsholm, med Inka-gründer Karsten Austevoll.

Høyres valgkamp strekker seg altså ut til Røtinga i Bjørnafjorden, selv om partiets ordførerkandidat i kommunen understreker:

– Valgkamp eller ei, for oss er det viktig å treffe bedriftene. De vet selv hvor skoen trykker.

De oppmøtte folkevalgte og ledelsen i fabrikken rister alle på hodet av det de anser som for seige byråkratiske prosesser, som setter næringens tålmodighet på prøve.

– Må forenkles
Karsten «Kakki» Austevoll grunnla Inka fiskeforedling i 1984. For tre år siden flyttet Inka inn i den nye, høymoderne fabrikken på 5.500 kvadratmeter, som ligger noen meter lenger oppe fra sjøen og har utsikt til den gamle fabrikken.

Les også: «Europas mest avanserte foredlingsfabrikk» er ferdigbygget: – Det er fantastisk

Gründeren ønsker stadig å utvikle, men mener det er for lite hjelp å få fra statlig og kommunalt hold. Ifølge Austevoll når de verken frem med søknader om å utvide, eller når de uttrykker behov for bedre veier og mer tilrettelagte regler for bransjen.

– Vi må nesten krype på knærne forbi Lepsøykrysset for å komme i kontakt med kommunen, istemmer fabrikksjef Tor Helge Eiken.

Bruarøy, Trellevik og Austevoll følger med på fileteringen fra Inkas «showroom».

– Det må forenkles, er «Kakkis» kommentar til kommunale prosesser. Som et eksempel nevner han strømstøtten, ment for å bistå bedrifter med å håndtere regningene etter at strømprisene ble rekordhøye i fjor.

– Vi måtte lese 47 sider, inkludert ord jeg aldri har sett før i mitt liv, for å i det hele tatt sette oss inn i hvordan vi skulle søke om støtten. Det i seg selv tok mye ressurser, sier han.

Regelendringer til besvær
Tema er også nye regler for permittering og innleie av arbeidskraft. Fiskeindustrien har særregler for permittering, der aktører blant annet slipper å utbetale lønn til permitterte ansatte de første 15 dagene, og har kunnet permittere med varslingsfrist på tre dager.

Med oppdrett har imidlertid tilgangen på fisk blitt mer forutsigbar, og reglene er oppe til vurdering hos arbeids- og inkluderingsdepartementet. En av tingene som skal vurderes er å innføre en ny varslingsfrist på 14 dager.

– Det er fryktelig lenge i vårt perspektiv, sier fabrikksjef Eiken.

Høyres Buarøy og Trellevik peker på at ekstremvær og stengte veier over fjellet er risikofaktorer som fortsatt kan gjøre tilgangen på fisk uforutsigbar.

Ifølge fabrikkledelsen hos Inka har de ikke måttet ta i bruk muligheten til kort permitteringsvarsel. De har likevel lite til overs for at fristen er foreslått utvidet. Foto: Aslak Berge

Fabrikken i Os har tidvis basert en betydelig del av arbeidskraften på innleie fra land som Litauen, Latvia og Polen. 80 faste og 40 innleide på det meste, forteller HR-ansvarlig Annikke Andersen. Nye regler har imidlertid satt en stans for innleie av midlertidig arbeidskraft.

– Det er vanskelig å få tak i nok folk herfra. Vi må ha en viss produksjon for å holde fabrikken gående. Når vi ikke har nok folk, blir det definitivt mer press på de dyktige folka som er her. Det blir en ond sirkel, sier Andersen.

Lakseskatten har slått røtter
Høyres andrekandidat fra Hordaland etter Erna Solberg, Ove Trellevik, har en sterk havbruksnæring som en av sine tre hjertesaker. Han vil også «unødvendig» byråkrati til livs.

Stortingsrepresentant og høyres andrekandidat fra Hordaland, Ove Trellevik.

– Nå er det slik at regelverket fungerer på en del av næringslivet, og rammer en annen del av det negativt, sier Trellevik.

På tampen av besøket gjør Trellevik seg klar til den politiske festivalen «Arendalsuka». Lakseskatten rekker å bli tema før han drar sørover:

– Jeg tror det ville blitt krevende å fjerne lakseskatten. Fremover gjelder det å finne ut hvordan næringen best kan håndtere den, sier han til iLaks.