– Høy interesse av å jobbe sammen for å realisere sirkulærøkonomiske forretningsmodeller og nye verdikjeder relatert til dette

Nyheter
0

Mandag denne uken startet NCE Seafood Innovation det nye Sirkulærøkonomi Programmet for sjømatindustrien.

– Vi ser en betydelig økning i oppmerksomhet og fokus hos klyngens bedrifter knyttet til tematikk rundt sirkulærøkonomi. Det er høy interesse av å jobbe sammen for å realisere sirkulærøkonomiske forretningsmodeller og nye verdikjeder relatert til dette. Vi har derfor gledet oss veldig til å sette startskuddet for dette programmet, sier Nina Stangeland, administrerende direktør i NCE Seafood Innovation, i en melding.

Deltakere fra ulike bedrifter i næringen er denne uken i Bekkjarvik i Austevoll, og skal i løpet av to dager få en innføring i denne tematikken. Målet er at programmet skal gi inspirasjon og kompetanseheving om sirkulære forretningsmodeller for de som jobber i næringen.

Stadig viktigere
– Sirkulærøkonomi er et stadig viktigere tema som er helt sentralt for å sikre en bærekraftig vekst i havbruksnæringen. Jeg deltar på Sirkulærøkonomi Programmet for å lære mer om dette temaet, sier deltaker Marianne Wethe Koch, Sustainability Manager i Cargill.

Marianne Wethe Koch, Sustainability Manager i Cargill. Foto: Kevin Ha

Hun legger til at programmet er veldig interessant og relevant for henne i sin jobb.

Andreas Moe Larsen, som er bærekraftsjef i Bremnes Seashore, ser også frem til å få mer innsikt om sirkulærøkonomi og sirkulære forretningsmodeller:

– Jeg jobber med bærekraft i Bremnes Seashore, og ønsker mer kunnskap om sirkulærøkonomiske prinsipp. Jeg ser derfor deltagelse i dette programmet som relevant kompetanseheving.

Fire samlinger
Deltakerne får lære om sirkulære forretningsmodeller, og de får presentasjoner om aktuelle tema og caser fra industrien. Det blir også bedriftsbesøk, gruppearbeid med problemløsning og erfaringsutveksling. Besøket på Austevoll er den første av fire moduler i programmet, og de videre modulene vil gå inn på rammeverk, globale trender, muligheter og fremtidige perspektiver.

– Målsetningen er at programmet skal gi kunnskap om sirkulærøkonomi og sirkulære forretningsmodeller og inspirere til flere sirkulære løsninger i sjømatnæringen og på tvers av verdikjeder, sier Solveig Holm, Senior Prosjektleder i NCE Seafood Innovation.

Programmet er et samarbeid med Sveinung Jørgensen og Lars Jacob Tynes Pedersen, ledende eksperter innenfor bærekraftig næringsliv og sirkulærøkonomi. De er podcastere, gründere og rådgivere, og førsteamanuensis ved NHH hvor de leder Center for Sustainable Business på NHH. Sammen med dem får deltakerne et dypdykk i sirkulære forretningsmodeller på tvers av verdikjeder og inspirasjon til hvordan det kan etableres flere sirkulære løsninger i næringen.

Lars Jacob Tynes Pedersen, NHH. Foto: Kevin Ha

Sirkulær satsing
Sirkulærøkonomi Programmet er en del av Kapasitetsløft BIOSIRKEL, som administreres av NORCE og er finansieres av NCE Seafood Innovation, Vestland Fylkeskommune og Bergen Kommune. Prosjektet vil være en del av fylkeskommunens satsing på grønn næringsutvikling og bærekraftig verdiskaping, der målet er at sirkulærøkonomi blir førende og et viktig verktøy i alle bransjer. For å lykkes med dette i sjømatnæringen, er det viktig med initiativer fra bransjens medlemmer.

– Sjømatnæringens sirkulærøkonomi-program er basert på innspill fra våre partnere og medlemmer, og det er et tiltak for operasjonalisering av klyngens industrielle satsingsområde «klima, miljø og sirkulærøkonomi». Målsetningen med dette satsingsområdet er å styrke fokus og utløse kraften av samhandling, kunnskapsformidling og prosjektutvikling for å redusere næringens klima- og miljøavtrykk, samt aktivt stimulere til økt fokus på sirkulærøkonomi, sier Nina Stangeland.

NCE Seafood Innovation er en næringsklynge som arbeider for bærekraftig vekst og utvikling i sjømatnæringen, og prosjektet er en viktig del av dette arbeidet. En mer ressurseffektiv og sirkulær økonomi er nødvendig for at Norge skal nå klima-, miljø-, og bærekraftsmålene medlemmene har forpliktet seg til, og i regjeringens havbruksstrategi blir sirkulærøkonomi pekt ut som en viktig forutsetning for at en skal lykkes med en bærekraftig, sunn og trygg norsk sjømatindustri fremover.

F.v. Lars Jacob Tynes Pedersen (NHH), Solveig Holm (Ansvarlig Sirkulærøkonomi Program), Nina Stangeland (administrerende direktør, NCE Seafood Innovation), Sveinung Jørgensen (NHH). Foto: Kevin Ha