– Høy dødelighet må ikke lønne seg

– Skal regjeringen redde norsk laks sitt rykte, må de sikre at fiskevelferd gir økonomisk gevinst for de som driver best, skriver Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

Oppdrettsnæringen har nylig feiret en 1,3 prosent nedgang i dødelighet i sjøfasen. Men hvordan kan man applaudere årets tall når de også viser flere områder med 19, 20 og 22 prosent dødelighet?

Dette er en næring som skal gi oss mat på bordet. Da bør den også sikre god dyrevelferd og være ansvarlig drevet. Likevel er dødeligheten fortsatt på over 15 prosent – et svinn som har vært stabilt høyt i årevis.

– Ikke bærekraftig
I 2023 døde rekordhøye 16,7 prosent av fisken i sjøfasen. Totalt dør en av fem oppdrettsfisk i ferskvanns- og sjøfasen. Dette er ikke bærekraftig verken økonomisk, dyrevelferdsmessig eller omdømmemessig.

Regjeringen har for første gang anerkjent alvoret i situasjonen og lansert en visjon om maksimalt fem prosent dødelighet. Dette er et viktig signal, men det må følges opp med konkrete tiltak. En rapport fra Menon Economics og Nofima viser at 60–70 prosent av oppdretterne allerede har lavere dødelighet enn gjennomsnittet. Likevel får de ingen fordeler sammenlignet med aktører med høy dødelighet. Dagens regelverk kan til og med belønne dårlig praksis. Avlusing av svak fisk brukes for å holde lusenivåene nede, selv om det fører til stor dødelighet.

For at oppdrettsnæringen skal være langsiktig og ansvarlig, må velferd og overlevelse lønne seg. Oppdrettere med lav dødelighet bør få mulighet til å utvide, mens de med høy dødelighet må forbedre driften før vekst tillates. Dette vil sikre en sunnere næring og styrke norsk oppdretts omdømme i eksportmarkedene.

Etisk og omdømmemessig problem
Dårlig fiskehelse og høy dødelighet er ikke bare et etisk problem – det er også en omdømmerisiko for næringen. Tyskland er et viktig konsummarked for norsk oppdrettslaks. En undersøkelse fra forbruksforskningsinstituttet SIFO viser at mange tyske forbrukere ikke vet at de spiser oppdrettslaks. Samtidig svekker informasjon om dårlig dyrevelferd tilliten deres mer enn positiv omtale reparerer den. Norge må derfor sikre at vi selger et kvalitetsprodukt med høye velferdsstandarder.

Regulering basert på dødelighet er mulig og nødvendig. Høy dødelighet kan ikke være en akseptabel driftskostnad. Skal regjeringen redde norsk laks sitt rykte, må de sikre at fiskevelferd gir økonomisk gevinst for de som driver best.