Høy dødelighet i Skottland drar ned Bakkafrost-resultatet

Nyheter
0

Ny skuffelse for den færøyiske oppdretteren.

Bakkafrost presenterer tirsdag morgen en EBIT på 325 millioner danske kroner. Det var på forhånd forventet et driftsresultat på 359 millioner danske kroner ifølge estimater innhentet av Infront.

– Samlet sett er vi fornøyde med resultatene fra Færøyene i dette kvartal, dog ikke med resultatene fra det skotske oppdrettssegmentet, innrømmer Bakkafrost-topp Regin Jacobsen.

– Vi er glade for å se fortsatt sterk biologisk ytelse på Færøyene med sterk vekst, alle tiders lave lakselusnivåer og økt gjennomsnittlige slaktevekter. Vi er også fornøyd med de positive resultatene fra gjennomført endringer i produksjonsregimet for storsmolt på Færøyene. Dette har resultert i mer robust smolt med bedre biologisk ytelse. Fallende dødelighet i oppdrettsvirksomheten fra produsert smolt etter at endringene ble implementert demonstrerer effekten av disse endringene for vår oppdrettsvirksomhet generelt og storsmoltproduksjon på Færøyene og Skottland.

Satsingen i Skottland, som følge av oppkjøpet av The Scottish Salmon Company, er fortsatt krevende.

– Vi er ikke fornøyd med den biologiske ytelsen i det skotske oppdrettsegmentet, hvor dødeligheten har vært høyere enn forventet i dette kvartalet. Dette minner oss om at vi fortsatt møter utfordringer mens vi venter på større og bedre kvalitetssmolt. I Q2 2023 vil vi nå en viktig milepæl i Skottland, da vi forventer å slippe den første batchen med stor smolt fra vårt Applecross klekkeri. I mellomtiden er god biologisk risikoreduksjon viktig og ferskvannsbehandlingskapasitet spiller en viktig rolle her. Dessverre ble vår nye brønnbåt for Skottland forsinket, men var endelig i drift sent i september. Med det har vi oppskalert vår ferskvannsbehandlingskapasitet betydelig, som nå endelig er på et tilstrekkelig nivå. Den nye 4.000 kubikmeters brønnbåten kan behandle for gjellehelseproblemer samt fjerne lakselus i en skånsom behandling og resultatene så langt er lovende, fortsetter Jacobsen.

– Når det gjelder markedet har Q3 vært et kvartal med store variasjoner. Det stramme tilbud og høye priser i begynnelsen av kvartalet ble erstattet av betydelig høyere volumer levert til markedet i andre halvdel av kvartal og til lavere priser, men fortsatt godt over tidligere år. På tross av høy inflasjon på mat etterspørselen etter laks er fortsatt sterk, noe som gjenspeiles i kontraktspriser for neste år. Ser vi fremover inn i 2023, øker tilbudet i laksemarkedet vil være stramt med lav ensifret vekst, anslår han.