Høy dødelighet for Arnarlax – «Norwegian Gannet» på vei til Island for å hjelpe med utslakting

Nyheter
1988

Krevende værforhold gir utfordringer for islandsk oppdretter.

Ringnotsnurperen «Sighvatur Bjarnason» pumper nå dødfisk fra merdene til Arnarlax i Arnafjordur, på den islandske vestkysten. Tapene anslås til 100 tonn i følge Gísla Jónsson, sjef for fiskesykdommer hos det islandske Mattilsynet, som har overvåket Arnarlax de siste dagene.

Det melder den islandske avisen Stundin.

Stor dødfisk, mellom seks og ni kilo, samles i bunnen av merdene. Arnarlax har om lag 4.000 tonn laks i merdene sine, ifølge avisen.

Dårlig vær
Jónsson sier at laksedøden er noe av det verste han har vært vitne til i Vestfjordene etter at Arnarlax startet sin virksomhet der. Mens dødfisken fjernes er det også mye svak fisk i merdene som søkes utslaktet så snart det lar seg gjøre.

Det er dårlig vær med sterk vind, opp mot 30 sekund/meter, i området. Ifølge værtjenesten Vedur er vinden ikke ventet å løye med det første.

Samtidig er sjøtemperaturene svært lave, rundt to grader.

Kilde: Vedur

– Det er håp om et skip i morgen fra Danmark for å hjelpe til med slaktingen. Vi har et egnet skip for å rydde opp dødfisk, sier Jónsson.

På vei
Det er ikke mange slakteskip å velge mellom i Danmark. Og «Norwegian Gannet» er da også på vei til Island. Etter lunsj går slaktebåten nord for Færøyene – med kurs mot Island – viser nettstedet Marine Traffic.

«Norwegian Gannets» eier, rederiet Hav Line, har ikke returnert iLaks’ henvendelser.

Kjartan Ólafsson, styreleder i Arnarlax, sier at laksedøden er lik det den var for selskapet i fjor.

– Det ser ut til å være lik fjoråret, men det er kommet litt tidligere, sier han til Stundin.

Arnarlax, som er majoritetseid av SalMar, har gått som en kule etter det ble notert på OTC-listen til Oslo Børs i høst. Siden slutten av november har aksjekursen steget med 82 prosent.