Hoseth Technology: – Aldri har drevet så lønnsomt før

Nyheter
0

Ordrer for over 100 millioner kroner.

Det er nå snart ti måneder siden Hoseth Technology ble etablert etter konkursen i Stranda Prolog. For utstyrsleverandøren i Kristiansund handler det nå aller mest om å utvikle mer standardiserte produkter, og mindre prosjektorientert. Klaus Hoseth ledet den gang det konkursrammede selskapet, og sammen med sin bror kjøpte de konkursboet for å satse på nytt.

– Oppstarten i 2022 gikk godt, og så langt i år ser det fremdeles bra ut. Ved utgangen av mai har omsetningen vært på 49 millioner kroner, med et resultat på ni millioner kroner. Vi er kjempefornøyde med det vi har oppnådd. Selv er jeg ganske overrasket over hvor dramatisk vi har klart å kutte kostnader. For vår del kan vi vel si at vi aldri har drevet så lønnsomt før, sier Klaus Hoseth til iLaks.

Å bygge en katedral
Nå har selskapet et budsjett på 120 millioner kroner for det første driftsåret. Det er 40 prosent av det som var i Stranda Prolog. Til nå har Hoseth Technology sikret seg leveranser for 109 millioner kroner.

– Kostnadene er trimmet, det samme er organisasjonen. Vi har lagt om til mer selvstendige og tverrfaglige arbeidsteam. Vi har tatt bort en del ledelse. Folk er nå mer kompetent til å styre jobbene selv. De skjønner hva de jobber med. Det gjør at de vokser og blir mer motiverte, forteller han, og drar en anekdote.

– Filosofien vår er basert litt på historien om mannen som kom gående langs en vei. Der så han så to karer som hugget stein. Så spurte han hva de gjorde. Den første svarte at han bare hugde stein. Mens den andre svarte at han var med på å bygge en hel katedral. Det er langt mer motiverende å bygge en katedral, smiler Hoseth.

Klaus Hoseth. (Foto: Steve Hernes).

Størst ute
Klaus Hoseth forteller at staben nå er godt sammensatt med erfarne, unge og ivrige medarbeidere.

– Det er selvsagt en fordel at vi kunne håndplukke dyktige medarbeidere da vi startet opp igjen. Nå produserer vi med å bruke rundt 70 prosent av timene vi brukte i Stranda Prolog. Det er det som gir de gode resultatene, mener han.

Nede i produksjonen viser Hoseth selskapets viktigste produkter, primært HeliX-tanker for kjøling og utbløding, samt sentralvakuumanlegg. Fremover fokuserer Hoseth Technology mer på produkter. I verkstedet legges siste hånd på ståltankene som straks skal sendes vestover.

Til nå har de primært levert slike tanker og sentralvakuumanlegg. I produksjonen står to slike anlegg. Det ene skal til Island, mens det andre skal til østkysten av Canada. Der holder deres foreløpig største kunde, Quinlan Brothers, til.

I løpet av høsten skal også ett anlegg skipes nord i Norge. Mesteparten av salget skjer riktignok ut av landet. På sikt tror Klaus Hoseth at det norske markedet vil utgjøre mellom 50 og 60 prosent.

Drillet på HeliX
Torje Dahl Amundsen leder avdelingen for engineering. Han forteller at teamene nå er tverrfaglig sammensatt. De arbeider på felles oppgaver etter scrum metodikk (et rammeverk for å utvikle, levere og opprettholde produkter i et komplekst miljø, red.anm).

– Vi har noen her i Kristiansund, men også folk i Bosnia og Litauen. For min del handler det om å følge opp folka og metodene vi bruker med tverrfaglige team på flere lokasjoner i samarbeid. Fem fra Bosnia er nå med på to ulike team, mens i Litauen sitter tre programmere og jobber med oppstarten av levering til et slakteri, forklarer Amundsen.

Torje Dahl Amundsen, Hoseth Technology. (Foto: Steve Hernes).

Mye av stålarbeidene er satt ut til Romania. Ifølge Hoseth drar det ned kostnadene, men HeliX er fremdeles et produkt fra Kristiansund. Mellom 12 og 16 uker tar det å ferdigstille et tankanlegg. Til nå har selskapet solgt fire nær identiske vakuumanlegg til slakterier.

– Når vi gjorde standardiseringsjobben på det første, dro vi stor nytte av det på de tre neste. I oktober skal vi skipe ut det fjerde anlegget, sier en fornøyd Hoseth.

– Nå jobber vi med å lage eksisterende produkter bedre. Vi skal være mindre prosjektorienterte og ha mer fokus på å standardisere produktene. Dette gjør at vi kan sette ut mer av stålproduksjonen. Målet er bedre produksjonslinjer til lavere kost, forteller han.

– HeliX-tankene bygger vi fremdeles her. Vi har ikke funnet noen som kan gjøre det bedre eller billigere. Dette er noe vi er drillet på, slår han fast.