Ørret selges rabattert sammenlignet med laks.
Den markedsføres som «norsk fjord ørret», men er i realiteten en krysning av amerikansk steelhead og canadisk regnbueørret. Den har vært oppdrettet og eksportert lenge før laksens kommersielle gjennombrudd i 1971.
Ørret er mer robust enn laks. Den tåler bedre behandling og sykdom og har lavere svinn enn laksen, ifølge Osland Havbruk, som i likhet med Firda Seafood er blant dem som har gått fra laks til å satse 100 prosent på ørret. Lerøy, Hofseth og Blom Fiskeoppdrett er også blant dem som satser hardt på ørret.
Og det blir stadig mer av den.
Vekst
Ved årsskiftet var den norske ørretbiomassen 49.572 tonn, en økning på 15 prosent på 12 måneder. Fôrsalget til ørret økte med 15 prosent fra desember 2023, viser den siste månedsrapporten fra Akvafakta.
Den økte ørretproduksjonen har allerede begynt å prege markedet. I desember steg eksportert kvantum med 36 prosent år over år. Trenden har fortsatt inn i januar. I løpet av årets tre første uker har norske oppdrettere eksportert 3.464 tonn fersk ørret, en oppgang på hele 49 prosent sammenlignet med samme periode ifjor. Det fremgår av eksportstatistikk fra Norges sjømatråd.
Rabatt
Ørret er et nært substitutt for laks i noen markeder, men slett ikke i alle. Ørret appellerer ikke til et samlet globalt marked, som laksen gjør. Derfor har det utviklet seg en rabatt på ørretprisen relativt til laks.
Les også: Ørreten seiler opp, men: – Vanskelig å få innpass i restaurantmarkedet
Snittprisen for fersk ørret, levert den norske grense, har i de tre første ukene av januar vært 91,77 kroner. Det er langt unna laksen, som har håvet inn 114,59 kroner i samme periode.
De største ørretkjøperne så langt i år er Ukraina, Thailand, USA og Litauen.