Hopp i eksporten av laksefileter – til priser langt under helfisk

Nyheter
0

Aldri før har laksen vært dyrere. Og aldri før har en så stor andel av lakseeksporten vært filet.

Den siste halvannen uke har laksen vært solgt til rekordhøye spotpriser – over 130 kroner kiloet i snitt (til oppdretter). En sentral del av årsaken er kvalitetsproblemer. En stor andel av fisken er nedklasset – fra superior til ordinær og produksjonsfisk.

Med lite tilgjengelig superior laks reduseres utbudet av helfisk, som tradisjonelt sett har vært primærproduktet ut av Norge. Høyt innslag av produksjonsfisk, som må feilrettes før eksport, har virkelig blåst liv i filetbedriftene.

Les også: Rekordprisene holder seg inn i neste uke

I forrige uke ble det eksportert 2.867 tonn fersk filet av laks. Det var hele 43 prosent mer enn i samme uke i 2023, viser eksportstatistikk fra Norges sjømatråd.

Men noen stor prispremie er det ikke for filetene.

Gjennomsnittlig eksportpris (levert den norske grense) var 153 kroner. Hensyntatt et filetutbytte på 60 prosent av fisken, tilsvarer dette en helfiskpris på 110 kroner. Det er vel 20 kroner lavere enn spotpris for superior laks.

Noen importland kjøpte filet til priser som var klart lavere enn hel superior fisk. Polen kjøpte laksefileter for 132 kroner, mens Sverige handlet inn til 130 kroner kiloet. Danmark, som er det eneste land som via slaktebåten «Norwegian Gannet» kan kjøpe produksjonsfisk direkte fra Norge, betalte ikke mer enn 111 kroner per kilo fersk laksefilet i forrige uke.