Hofseth Aqua mer enn dobler kapasiteten med ny fabrikk: – Det er en helt ny hverdag

Nyheter
2069

Planleggingen av den nye fabrikken til Hofseth Aqua startet i detaljform i november i fjor. I begynnelsen av august i år var første produksjonsdag i ny fabrikk.

I de lyse lokalene med utsikt mot Sunnmøre Fiskeindustri, sitter administrasjonen. Driftssjef ved Hofseth Aqua smiler bredt når han forteller om oppgraderingen:

– Det er en helt ny hverdag. Fra å tidligere kunne produsere 65 tonn per dag, tar vi nå 150 tonn. Alt er mye mer maskindrevet enn tidligere, noe som igjen fører til mindre slitasje og færre tunge arbeidsoppgaver for de ansatte, forteller driftssjef ved Hofseth Aqua, Lars Magne Haram.

Oppdrettsselskapet Hofseth Aqua er et av flere selskaper i Hofseth-konsernet som har hatt en sterk vekst på både omsetning og antall ansatte, med flere betydelige investeringer både på sjø- og landsiden for å optimalisere produksjonen. Driftsinntektene endte i 2018 på 456,3 millioner kroner.

Nå har det vært oppgradering av selskapets slakteri i Fjordgata 52 i Ålesund som har stått på planen.

– Vi valgte selskapet Volf som leverandør av den nye fabrikken. For oss har det vært viktig å støtte oppunder de lokale leverandørene og Volf ble et naturlig valg. De har ikke vært vant med å drive slike prosjekter tidligere, men samarbeidet har gått over all forventning. De har stått på som bare det og virkelig levert, sier Haram til iLaks.

Driftssjef ved Hofseth Aqua, Lars Magne Haram. Foto: Lizbeth Osnes

«All ære til alle som står på»
Endringene har ført til langt større kapasitet og effektivitet enn tidligere.

– Det gjenstår selvsagt noen finjusteringer for å få flyten til å gå knirkefritt. For øyeblikket slakter vi til et av de verdensledende sjømatselskap for produksjon av laks og ørret. Med denne oppgraderingen er vi rustet til å håndtere forventet vekst av eget slaktevolum så vel som slaktevolum fra andre oppdrettere i regionen, forteller Haram.

Haram legger til at ingenting ville ha gått an å få til om det ikke var for at alle har stått på i slakteriet:

Fakta

Det er selskapet Volf som er lokalisert på Haahjem i Skodje kommune som har blitt valgt ut som leverandør av den nye fabrikken. Prosjektet er det største selskapet har hatt og de satser nå stort for å tilby sine tjenester som totalleverandør innenfor fiskeri og oppdrettsnæringen. Volf har levert alt av transportører, ny kjøletank og automatisk innmating-system av isoporkasser. I tillegg har Marel stått for levering av ny grader.

– Det er stor arbeidskraft og en stå-på-vilje i alle ledd. Alle som arbeider her har stått på som helter, både med å få til prosjektet og nå som vi har begynt den nye arbeidshverdagen i ny fabrikk. Alle involverte skal virkelig ha all ære for å stå slik på for å få det til, det ville ikke ha gått om det ikke var for dem.

Viktigheten av å tenke langsiktig
Markedet er i stadig endring, regelverket endres, prisene svinger og kundekrav blir stadig større.

– Det du tror er en god investering i dag, kan være en dårlig satsing neste år. Det er viktig å hele tiden tenke fremover og å alltid holde seg oppdatert på alt som skjer og ta beslutninger ut ifra hva som vil lønne seg i fremtiden, forteller Haram.

Med den nye fabrikken er det nettopp nytenking og automatisering det fokuseres på.

– Hofseth Aqua har brukt rundt en halv milliard på investeringer. Nå blir det mye mer maskindrevne krefter og automatisering av prosesser, samtidig som vi har folk til kontroll. Det må det alltid være for å sikre best mulig kvalitet og matsikkerhet, legger Haram til.

Den nye fabrikken gjør også at alt er samlet på ett plan.

– Alt er nå samlet på en etasje, noe som gir en mer kompakt fabrikk og bedre flyt. Fremtiden ser helt klart lys ut for Hofseth Aqua. Nå håper vi bare at vi kan få tid til å spise lunsj sammen på sikt, ler Haram.