– Hjertet hopper litt hver gang vi får oppdateringer om hvor nært Havfarmen er å komme hjem

Nyheter
1603

Havfarmen til Nordlaks befinner seg nå i norsk farvann. 

I begynnelsen av april ble Havfarmen til Nordlaks lastet for skipsfrakt hjem til Norge. Nå, etter nærmere to måneders ferd fra Kina, er det gigantiske oppdrettsanlegget bare få dager unna hjemkommunen Hadsel i Nordland. Havfarmen forventes å ankomme nordlandskommunen lørdag 13. juni. 

– Hjertet hopper litt hver gang vi får oppdateringer om hvor nært Havfarmen er å komme hjem. Det er bare tre Nordlaks-ansatte som har sett Havfarmen så ferdig som den er nå, så nå er vi mange som er spente på å få se Havfarmen med egne øyne, sier prosjektleder for Havfarm-prosjektet, Bjarne Johansen i Nordlaks, i en melding som er lagt ut på selskapets nettsider.

Havfarmen i Kina. FOTO: Nordlaks

Det er gått fem år siden Havfarm-prosjektet startet. 

– I tillegg til alle våre fantastiske kolleger i Nordlaks, så er det veldig mange som både har vært involvert i og på andre måter støttet prosjektet så lang. Det er så klart interessant og spennende å bygge en Havfarm, men nå er vi også veldig klar for å ta Havfarmen i bruk og etter hvert konsentrere oss om med det vi egentlig gjør i Nordlaks; å bli bedre på å produsere laks og på den måten også skape enda mer aktivitet både i Nordlaks og i regionen fremover, fortsetter Johansen. 

Må vente med å vise fram Havfarmen
Det var tunglastefartøyet «BOKA Vanguard» som fikk det spesielle oppdraget med å frakte Havfarmen til Norge. Nå er Nordlaks klare til å ta imot Havfarmen på lokaliteten Ytre Hadseløya i Vesterålen. 

Onsdag kveld går «BOKA Vanguard» (i grønt), med Havfarmen ombord, på nordlig kurs like vest av Gulen i Sogn. Kart: Marine Traffic

De første to ukene etter ankomst vil det pågå en større arbeidsoperasjon for å forankre Havfarmen, og koble den til landstrøm. iLaks har tidligere omtalt at den over sju kilometer lange strømkabelen til Nordlaks’ Havfarm er på plass.

«Selv om Havfarmen nå ankommer Hadsel, så gjenstår en del arbeid før ferdigstilling. På grunn koronapandemien ble det forsinkelser ved verftet som gjorde at en del av arbeidet måtte utsettes til etter ankomst i Norge. Så når Havfarmen er ankret opp, skal Nordlaks sammen med en rekke leverandører ta fatt på arbeidet som gjenstår», skriver Nordlaks i meldingen.

 – Det blir en hektisk periode fremover, så det blir dessverre ikke anledning for andre enn mannskapet og leverandørene å gå om bord, forteller kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen. 

– Det synes vi selvsagt er trist, for vi vet at det er stor interesse for prosjektet, og vi har jo lyst til å vise frem Havfarmen. Nå må vi imidlertid først prioritere ferdigstilling og driftssetting. Etter hvert vil vi kunne gi folk et bedre innblikk i hvordan det ser ut på selve Havfarmen og hvordan vi jobber der ute, forklarer Martinussen.  

Ber skuelystne holde avstand
Til arbeidet som nå skal gjøres har Nordlaks leid inn fire større offshore ankerhåndteringsfartøy, samt tre mindre taubåter som sammen vil ta seg av slepingen av Havfarmen ut fra lastefartøyet «BOKA Vanguard» og så videre ut til lokaliteten. Dette er i stor grad samme type båter som var innleid for utleggingen av fortøyningene i fjor. De samme fartøyene vil også ta seg av den videre installasjonen på lokaliteten.   

– Prosessen for mottak og installasjon skal være ferdig i løpet av de to første ukene etter at Havfarmen har ankommet Hadsel. Da vil den være koblet opp til både fortøyninger og landstrømskabel, og vi er da klar for å gå i gang med gjenstående arbeider om bord, sier Bjarne Johansen. 

Det blir en omfattende operasjon for mottak, lossing og installasjon av Havfarm på lokaliteten. Mange store fartøy er involvert, og Nordlaks oppfordrer eventuelle skuelystne i egne båter om å holde en sikkerhetsavstand på minimum 500 meters til Havfarmen og fartøyene som er involvert i operasjonen.  

– Operasjonen er varslet til Kystverket og kommunisert til sjøfarende. Dersom noen har ytterlige spørsmål kan man ta kontakt med Nordlaks direkte,  avslutter prosjektlederen.

En tidlig skisse fra 2017 viser Havfarmen på endelokalitet sør-vest av Hadseløya. FOTO/ILLUSTRASJON: Bjørn Eide/Bennet