Hjem til traktoren på Lurøy

Kommentarer
0

Bjørnar Skjæran fikk store sko å fylle – som både Ap-nestleder og fiskeriminister. 

Ryktene har summet og gått i Akersgata i flere dager. Mandag formiddag, i statsråd på slottet, ble det bekreftet. Bjørnar Skjæran er ferdig som statsråd.

Les også: Cecilie Myrseth (39) overtar som ny fiskeriminister

Lurøy-ordføreren satt i fire år som nestleder i Arbeiderpartiet, i det som var en krevende tid med fallende oppslutning og indre uro. Noen måtte ta skylden.

Først ble han fjernet fra nestledervervet, og idag mistet han jobben som statsråd. Begge deler mot sin vilje.

Konfiskering
Bjørnar Skjæran vil først og fremst bli husket for å være fiskeriministeren som innførte grunnrenteskatten for havbruk. En skatt som regjeringen fortsatt hardnakket hevder er nøytral: Et investeringsprosjekt som er lønnsomt for en investor før skatt, vil også være det etter skatt.

Aslak Berge. Foto: Athina Forsland Berge

I realiteten har den vist seg å være en statlig konfiskering av privat eiendom. I et land som flyter over av oljepenger og har en oppblåst offentlig sektor.

Skjæran vil bli husket, ikke fordi han var arkitekten bak skatten, det var Senterpartiets leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum, men fordi han presenterte den for oppdrettsnæringen. Ja, han ga den til og med merkelappen «næringsvennlig».

Han gjorde seg også bemerket, på hyppig og klønete vis, ved å kommunisere misvisende og feilaktig skatteproveny fra grunnrenteskatten. Dette bidro, flere ganger, til å sende de store lakseselskapenes børsverdier på den reneste reneste berg- og dalbane.

Oppdretterne vet fortsatt ikke, ti og en halv måned etter at skatten ble innført, hvordan grunnlaget for skatten skal beregnes.

Småbruker
Den avskiltede fiskeriministeren reiser nå hjem til gården på Lurøy i Nordland. Her venter jobben som småbruker. Og det er nok en rolle og et format som passer Skjæran bedre enn toppvervene han har hatt de siste årene.

Bjørnar Skjæran erstattes som statsråd av den 39-årige Cecilie Myrseth. Hun er den fjerde av de siste ni fiskeriministre som er i kategorien «kvinne fra Nord-Norge».

Myrseth har allerede gått i skole som fiskeripolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet. Den erfaringen vil hun trenge nå. For som fremtredende representant for regjeringen som innførte grunnrenteskatten, vil hun ikke få noen lett jobb med å bygge bro fra regjeringen til næringen.

– Dette er god politikk på kysten og legger til rette for vekst og nye arbeidsplasser, sa  Myrseth under skattedebatten på Stortinget i mai.

Nå får hun en gylden anledning til å forklare på hvilken måte grunnrenteskatten legger til rette for vekst og nye arbeidsplasser langs kysten.