Hjelvik Matfisk vil slakte landbasert laks til våren

Nyheter
0

Smoltoppdretter vil ta fisken helt ut til slaktevekt.

Det landbaserte oppdrettsanlegget ligger like ved siden av Hjelvik Settefisk, på Vågstranda i Møre og Romsdal. Her har Hjelvik Matfisk tre kar på 1.000 kubikkmeter hver. Mens to av karene skal brukes til storsmolt, brukes det siste karet til matfiskproduksjon. Selskapet har fått konsesjon på totalt 2.000 tonn stående biomasse (MTB).

Nå er to av de tre karene er fylt med laks.

Fire kilo
– Laksen ble satt i karene samtidig, men hadde ulik størrelse, 100 gram og 300 gram. Den største er nå 1,4 kilo i snitt, og skal bli matfisk til våren. Da har den nådd en snittvekt på fire kilo, og blir via rørsystem fra karet lastet rett over i brønnbåten, forklarer daglig leder Sverre A. Pedersen til Bygdebladet.

Matfiskproduksjonen er et pilotprosjekt. På sikt vil bedriften øke produksjonen vesentlig – til seks kar på 5.000 kubikkmeter hver.

Den minste fisken, som nå er 500 gram, skal også stå i karet til våren. Da vil den veie mellom halvannet og to kilo.

Kortere tid i sjø
– Den skal selges videre til matfiskoppdrett i sjø, der den trenger å stå bare et halvår før den skal slaktes. På denne måten vil oppdretteren trolig spare flere avlusninger. Kortere tid i sjø reduserer problemet med lakselus, sier Pedersen.

Postsmolten vil bli levert til Høgskulen i Ålesund, Hofseth Aqua, Prophylaxia og Øylaks. De to sistnevnte er også på eiersiden i Hjelvik Matfisk.

Eierne har puttet inn totalt 70 millioner kroner i matfisk-prosjektet.