Hima Seafood fikk forlenget utslippstillatelsen – jobber fortsatt med kapitalinnhenting

Nyheter
1243

Hima Seafood, som ønsker å produsere 9.000 tonn ørret årlig på land, har fått forlenget utslippstillatelsen av Fylkesmannen i Vestfold og Telemark.

iLaks avslørte for litt over en måned siden at Hima Seafood hadde kjøpt opp Salmofarms, som i flere år hadde jobbet for å realisere planene om et landbasert oppdrettsanlegg for ørret på Rjukan. I den forbindelse søkte Hima Seafood om forlengelse av utslippstillatelsen, som går ut 13. januar 2021.

Da kom det også fram at Fylkesmannen hadde bedt om en faglig vurdering av hvilke påvirkninger oppdrettsanlegget kunne på ha en ny røyetype oppdaget i Tinnsjøen. Nå er dette gjennomført av Norsk institutt for vannforskning (NIVA), opplyser Fylkesmannen.

«Niva konkluderer med at det pga. det store innsjøvolumet i Tinnsjøen vil utslippet kun føre til en svært liten økning i konsentrasjonen av total fosfor. I tillegg vil utslippet være dykket på >50 meters dyp, hvor det er for lite lys til at algene kan drive fotosyntese og hvor vannmassene kun blandes til overflaten under sirkulasjonsperiodene om våren og høsten. Fosforutslippet vil derfor ha en marginal effekt på algebiomassen i innsjøen, og det vil derfor ha svært liten betydning både for dyreplankton som beiter på algene og for bunnlevende organismer som lever av dødt organisk materiale som sedimenterer fra overflatelaget. For fisk som lever av å spise plankton eller bunndyr, slik som røya i Tinnsjøen, vil endringen i fødetilgang bli minimal, eller i så fall gå i positiv retning i form av mer mat», skriver Fylkesmannen.

På bakgrunn av denne redegjørelsen fra NIVA har Fylkesmannen vurdert at de omsøkte utslippene ikke vil ha vesentlige negative på virkning på røyebestandene i Tinnsjøen, og at tillatelsen kan forlenges i tråd med søknaden.

I oktober fortalte nyutnevnt daglig leder Sten Falkum til iLaks, at målsetningen til Hima Seafood er å starte byggingen mai 2021. Totalt har anlegget en prislapp på 1,6 milliarder kroner. Investeringsrammen på første byggefase blir på mellom 600 og 800 millioner kroner.

Til avisen Varden svarer Falkum følgende når han får spørsmål om hvem som er inne på finansieringssiden så langt:

– Det er en sterk finansiell og industriell investorgruppe fra Oslo- og Stavanger-regionen involvert. Nå jobber vi med kapitalinnhenting til første utbyggingsfase. Det vurderes ulike finansieringsmodeller.