Den årlige rapporten «Overvåkingsprogram for legemidler, ulovlige stoffer og miljøgifter i oppdrettsfisk» er klar.
Rapporten, som er utarbeidet av Havforskningsinstituttet på oppdrag for Mattilsynet, har undersøkt 13.920 oppdrettsfisk i 2018 for ulovlige stoffer, legemidler og miljøgifter.
Over 90 prosent av fisken som ble undersøkt var oppdrettslaks. Resten var regnebueørret, kveite, torsk, piggvar eller røye.
I henhold til EU-lovgivning, skal alle matproduserende dyr overvåkes for visse stoffer og rester av disse. I norsk oppdrettsfisk overvåkes følgende to grupper: Stoffer med anabol effekt og forbudte stoffer, samt veterinærpreparater og forurensende stoffer.
Ifølge Havforskningsinstituttet ble det hentet inn prøver fra oppdrettsanlegg og slakterier av inspektører fra Mattilsynet. Prøvene ble hentet fra alle fiskeproduserende regioner i Norge, og deretter oversendt HI i fryst tilstand, hvor de ble anonymisert for forskerne før de ble analysert.
Dette er hovedfunnene i den 31 sider lange rapporten:
- Ingen av miljøgiftene hadde nivåer som var over EU sin maksimumsgrense der det er satt.
- Nivåene av miljøgifter har etter flere års nedgang vært stabil de siste årene.
- Rester av legemidler mot lakselus i fire samleprøver. Alle prøvene var under grenseverdien.
- Ingen funn av ulovlige stoff, ulovlige legemidler eller antibiotika.
Ingen funn av rester av ulovlige stoffer, samt ingen prøver med rester av lovlige legemidler eller miljøgifter over EU sin fastsatte grenseverdi, er i samsvar med tidligere års funn.
Hele rapporten kan du for øvrig lese her.