Det er fortsatt høy risiko for genetiske påvirkninger på villaksen i fem produksjonsområder, opplyser Havforskningsinstituttet (HI).
– Vi har i flere år sett at observasjoner av rømt oppdrettslaks går ned i lakseelvene våre. Det er vi selvsagt fornøyd med, sier HI-forsker Monica Solberg i en sak på instituttet sine nettsider.
Dette er imidlertid ikke nok til å friskmelde alle elvene når det gjelder risiko for genetisk påvirkning.
Bedring i PO9
I HI sin risikorapport for norsk fiskeoppdrett, har produksjonsområde 9 (Vestfjorden og Vesterålen) nå «moderat» i stedet for «høy» risiko, i forhold til vurderingen som ble gjort i fjor.
I den første risikovurderingen som ble gjort for genetisk påvirkning, i 2019, havnet sju produksjonsområder i kategorien «høy risiko». Nå er det fem.
– Det er viktig å være klar over at det kan være store forskjeller mellom elver i samme produksjonsområde. I enkelte elver kan det være svært lite rømt fisk, i andre mye, sier Solberg.
Stor grad av innkryssing
I januar kom det frem at det er funnet store genetiske endringer i nesten en tredjedel av norske villaksbestander – og genetiske endringer av varierende grad i hele 67 prosent av alle undersøkte bestander. HI og NINA (Norsk institutt for naturforskning) har gjort beregninger basert på 95 prosent av villaksen i Norge.
Undersøkelsene viser en svært dårlig tilstand (store genetiske endringer) i 30,8 prosent av bestandene. Slik genetisk innblanding kan resultere i at villaksen blir mindre robust.
I 32,8 prosent av bestandene er det ikke observert noen genetiske endringer, mens det i 36,4 prosent av bestandene ble funnet hovedsakelig svake, men også moderate genetiske endringer.
Solberg påpeker at rømt oppdrettslaks først må klare å komme seg opp i elvene for å påvirke genetikken hos villaksen.
Dette avgjør
Laks som har levd hele livet i oppdrett har ikke den samme tiltrekningen til en bestemt elv som villaks har, men kjønnsmoden oppdrettslaks får i likhet med villaksen en trang til å svømme opp i elver.
Ifølge HI er det visse faktorer som ser ut til å påvirke antallet rømt oppdrettslaks i en elv:
- Elver med mye vann tiltrekker seg rømlinger
- Om det er mye villfisk i samme område som den rømte fisken, kan rømlingen følge etter villfisken opp i elva
- Hindringer i elver, som for eksempel kraftige stryk, er en effektiv stopper for rømt laks på elvevandring
– På sikt håper vi å få sett på alle de over 400 lakseførende elvene våre, slik at vi kan si noe om hver enkelt elv når det gjelder risiko for at rømlinger skal komme opp i de, sier Solberg til HI.