HI-direktør Sissel Rogne: – Det er for mange utfordringer til at man kan ha vekst i denne næringen

Nyheter
0

Sissel Rogne, direktør ved Havforskningsinstituttet (HI) vil ikke ha oppdrettsvekst.

Mens myndighetene har ønsket vekst, dog med strenge miljøkrav, mener Rogne at næringen ikke kan vokse før den har løst noen grunnleggende problemer.

– Man må få ned det økologiske fotavtrykket, få en bedre arealbenyttelse og bedre fiskevelferd. Det er for mange utfordringer til at man kan ha vekst i denne næringen. Man kan ikke ha vekst før man har vist at man kan omstille seg, sier Rogne til Bergens Tidende/E24.

Klimaavtrykk
Geir Ove Ystmark, leder i Sjømat Norge, mener imidlertid at det er behov for vekst i næringen.

– Man må se ulike bærekraftsmål i sammenheng. Vi må øke matproduksjonen i verden og samtidig ta ned klimaavtrykket. Da må vi ha en vekst i denne næringen for å kunne redusere klimaavtrykket, sier han.

Kontroversielle Rogne fikk ikke forlenget åremålskontrakten som direktør ved HI. Stillingen som havforskningsdirektør ble lyst to ganger, til tross for at Rogne selv ønsket å fortsette. Det fikk stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap) til å kalle prosessen «pinlig», og mente at det ikke kan tolkes på annen måte enn at Nærings- og fiskeridepartementet ville bytte ut Rogne.

Departementet ønsker ikke å kommentere saken.

Ikke fornøyde
Kontroversen rundt Rogne har vært særlig knyttet til valg av nytt hovedkontor for HI. Rogne har jobbet hardt for å sikre instituttet plassen ytterst mot sjøen i byens nye bydel, Dokken.

– Det var kanskje noen sider ved meg som gjorde at vi endte der, og ikke på Marineholmen. Det krevde gjennomføringskraft, og medførte at ikke alle ble fornøyde. Men det står jeg for, for saken var viktig, sier Rogne.