Hevder SalMar brøt loven

Nyheter
542

Salmar Farming A/S brøt forurensningsloven da de slapp ut behandlingsvann med formalin etter lusebehandling. Det skriver Fylkesmannen i Sør-Trøndelag på sine hjemmesider.

Tidligere i høst slapp SalMar Farming A/S 113 000 liter med formalin fra brønnbåt etter behandling av laks mot lus ved flere oppdrettsanlegg. Utslippet ble foretatt uten at det ble søkt om utslippstillatelse etter forurensningsloven.

Les også: Skal ha dumpet 120 tonn med formalin i fjæresteinene

Selskapet har hevdet at de kunne gjøre dette uten å innhente utslippstillatelse fra fylkesmannen som forurensningsmyndighet. De begrunnet dette med at utslippet og miljøkonsekvensene av dette var så lite at tillatelse ikke var påkrevd, videre at det ut fra dyrevelferdsmessige grunner hastet med å gjennomføre behandlingen.

Fylkesmannen er forurensningsmyndighet for akvakulturvirksomhet og har vurdert de juridiske sidene ved saken etter forurensningsloven. Fylkesmannen fastslår at det var søknadsplikt for et så stort og omfattende utslipp. Videre mener forurensningsmyndighetene at det ville være tid til å søke om utslippstillatelse og eventuelt få denne hastebehandlet. Ved å slippe ut det formalinholdige behandlingsvannet har SalMar brutt forurensingsloven, heter det i meldingen fra Fylkesmannen.

SalMars konsernsjef Leif-Inge Nordhammer tar saken med stor ro.

– Vi er tilfreds med at Fylkesmannen i likhet med Mattilsynet har lagt bort den såkalte «formalinsaken», og ikke vil gå til politianmeldelse slik vi har fått bekreftet. Vi tar til etterretning Fylkesmannens konklusjon om søknadsplikt for lusebehandling av fisk med formalinpreparat, men Mattilsynet har allerede bestemt at slik bruk ikke lenger er tillatt. Det vil heller ikke være aktuelt for SalMar å søke om dette, og vi har naturligvis heller ikke brukt formalin etter at Mattilsynet trakk sin endelige konklusjon, sier Nordhammer til iLaks torsdag kveld.

– Nå er det viktig at myndighetene og næringen i fellesskap konsentrerer seg om å løse de miljøutfordringene oppdrettsnæringen står overfor – dette bør være fokus nå i tiden fremover, legger han til.