Her strekkes en 5,6 kilometer lang strømkabel ut til en fôrflåte: – Reduserer utslippene våre betydelig

Nyheter
1899

JT electric har nettopp fullført installasjonen av en kabel til en Bakkafrost-lokalitet på Færøyene.

Kabelen gir strøm til det avsidesliggende oppdrettsanlegget, og er den lengste i sitt slag på øygruppen. Denne installasjonen er en del av den Bakkafrosts plan for å ta i bruk en mer bærekraftig energikilde.

Flertallet av Bakkafrosts fôrflåter på Færøyene forsynes allerede med strøm via sjøkabel fra land, mens de resterende er i ferd med å skifte. Disse sjøkabelprosjektene er organisert og installert av oppdrettsleverandøren JT electric.

Vil kutte med 50 prosent
– Målet vårt er å redusere CO2-utslippet vårt med 50 prosent innen 2030, sier Jón Purkhús, oppdrettssjef for Bakkafrost Nord, i en pressemelding.

– Ved å bruke landstrøm for å forsyne fôrflåtene våre med strøm reduserer vi oljeforbruket og reduserer dermed utslippene fra oppdrettsanleggene våre betydelig.

Kabelen, som er designet av JT electric og deres kabelpartner, er utstyrt med fiber. Installasjon av fiberforbindelsen sammen med strømforsyningen har sørget for at selskapet har en rask og sikker oppkobling til utstyret om bord på fôrflåten.

Utfordring
Alle operasjoner utføres fra et landbasert fôringsanlegg, derfor er denne forbindelsen veldig viktig.

– Dette har vært et spennende prosjekt for oss, kommenterer Leivur Hansen, driftssjef for JT electric.

– Den lange avstanden krevde at vi bruker høyspenningsstrøm for effektivt å levere strøm via kabelen til fôrflåten. Denne utfordringen ble løst i nært samarbeid med den lokale strømleverandøren SEV.