Nå håper Atlantic Sapphire at en bedre løsning vil være på plass om tre uker.
Tidligere denne måneden ble det kjent at Atlantic Sapphire en tid har hatt store problemer med å holde stabile vanntemperaturer i oppdrettstankene i sørlige Florida. Dette har i sin tur rammet tilvekst på fisken, og gitt et nytt likviditetsbehov idet selskapet vil komme i brudd med sine lånebetingelser hos DNB.
Det landbaserte oppdrettsanlegget er utstyrt med et tosifret antall innleide kjøleanlegg (markert med rød tusj på bildet) for å holde vanntankene riktig temperert for laksen.
– Chillerne på bildet står ikke der idag. Det bildet ditt er i hvertfall ett år gammelt, sier Johan Andreassen, konsernsjef i Atlantic Sapphire.
– Er kjølebehovet i 2023 større enn tidligere?
– Nei, men husk at farmen her var påstartet i 2017. Jeg tror jeg må dra gjennom litt kontekst her… sier Andreassen, før han fortsetter: – Vi satte inn egg i desember 2018, og så bygde vi i forkant av fisken. Vi satte fisk i et anlegg som var langt i fra ferdig.
Ett essensielt rør brakk
– En essensiell del av bygget er det som vi kaller PEC, Primary Energy Center. Oppe til venstre er PEC, der hadde Billund designet og skulle bygge det integrerte kjøleanlegget for farmen. Det fungerte aldri, det var lite reliability på utstyret og det var og dårlig utført arbeid. Så det gjorde at vi hadde mye arbeid med det før det kulminerte i PEC-kollapsen i januar 2020. Under gulvet i PEC går det 7-8 rør, der ett essensielt rør brakk. På det tidspunktet det skjedde måtte vi stoppe PEC. Og da hadde vi en farm full av fisk uten kjøling, forklarer han.
Nå var gode råd dyre.
– Da scramblet vi rundt, hele USA egentlig, for å få tak i rental chillers. Løsningen var å koble på hvert enkelt RAS-system, bypasse hele pipingen og koble rett på varmevekslerne på hvert system. Derfor var det de chillerne rundt på det gamle bildet ditt. Det var et helvete, men det berget fisken.
– Vi fikk en temperatur-range vi kunne leve med. Chillerne er ikke egnet til å gå 24/7 uten vedlikehold. Og derfor fikk vi veldig mye temperaturvariasjoner. Det var en nødløsning. Så gikk vi til søksmål mot Billund og OHL Group (spansk byggefirma hovedentreprenør i byggetrinn 1 – red. anm.) for en kombinasjon av dårlig design og dårlig arbeid. Det er et kjempedyrt søksmål i seg selv, legger han til.
Men søksmålet ga nye ulemper for driften.
– Det som skjedde, de saksøkte, de har rett til å gjøre investigations. Det ga en lang periode med investigations, der den delen av bygget var avstengt og ingen kunne gjøre noe der. Det gjorde at vi ikke kunne kjøle farmen slik det var etter intensjonen. Det gikk nesten to år før vi fikk gjorde noe med det, fra januar 2020 til november 2022, sier Andreassen til iLaks.
– Hovedproblemet med den setupen; det var ikke det at vi hadde stabilt høye temperaturer, men at vi hadde ikke stabile temperaturer. For hver gang du må gjøre noe, med den chilleren… det kommer an på hvem du spør, men en jojo-temperatur er nesten verre. Store temperatursvinginger er stressende for fisken, bemerker Andreassen.
– Når investigation-perioden var ferdig, og ble PEC released igjen, kunne vi ta i bruk den delen av bygget. Vi gjorde en vurdering, gjennom tester, for å bringe kaldvann til PEC og om rørene var tette og tålte det loop pressure som de skulle tåle.
– Da hadde vi en mulighet til å komme oss ut av alt det rotet som står rundt bygget. Det gjorde vi med å seriekoble samme type chillere, vi seriekoblet 13 stykk, og leverer da kaldvann til hver loop og koblet til varmevekslerene i hvert system. Du er ikke i en situasjon der et system står uten kjøling, utdyper han.
Han legger ikke skjul på at det er en langsiktig eller fullgod løsning på knipen.
Ny løsning
– Det er sånn vi kjører idag. Det er jo en løsning som er medium term. Den nye løsningen er en centralised chiller plant som er en del av fase 2. Når den er oppe og går, skal den feede inn kaldvann for fase 1 og fase 2. Det er som en katedral, et enormt bygg, som er bygget men ikke ferdigstilt. Men den har vi satt på hold fordi vi har, det står en halvferdig chiller plant, for vi har ikke prioritert kapital. Den står der til selskapet eventuelt bestemmer seg for å bygge trinn 2.
– Det har vært et temperatur-helvete fra dag en, sier Andreassen oppgitt.
– Røret som sprakk; var det trykktestet?
– Nå er det en pågående rettsak. Forhåpentligvis får konklusjon i første halvår 2024, men det er åpenbart at når det ikke tåler trykket så er det ikke godt nok. I hvilken grad det var ordentlig trykktestet er litt av sakens kjerne.
RAS-leverandør Billund Aquaculture, som Atlantic Sapphire for lengst har avsluttet samarbeidet med, ønsker ikke å kommentere saken.
– Det du spør om er et internt anliggende, som Billund Aquaculture ikke kan kommentere på, sier Bjarne Hald Olsen, konserndirektør for salg i Billund, til iLaks.
Holdt tilbake
Men det er ikke bare kjølingen som har skapt utfordringer for Atlantic Sapphire. Biofiltrene, som renser vannet, har også vært trøblete.
– Vi har gjort en enorm reset av alle biofiltrene, tatt dem fra hverandre alle samen og satt dem i hop igjen. Vi har fått plukket bort mye som var feil og dårlig, fått verifisert at alle er reine, og som vi vet fungerer. Det har vi brukt masse million dollar på. Det var det som holdt oss tilbake i vinter. Vi gjorde det i delvis system som var live, og vi gjorde også arbeid da vi var offline for å unngå «å ha passasjerer i flyet når en ordnet jetmotoren», fortsetter Andreassen.
– Vi hadde bra tilvekst, beste siden farmen var bygget, inntil vi kjørte oss inn i en temperaturskvis, som har medført at biomasseveksten vår har vært mye lavere. Inntektssiden vår er flyttet langt frem i tid, samtidig med økte kostnader, og da dukker det snart opp et kapitalbehov som det ikke var planlagt for.
Romsdalingen benytter samtidig anledningen til å ta noe selvkritikk.
– Og så er det for dårlig av oss som system at vi ikke bygget inn nok sikkerhetsmargin på chillerne. Det burde vi ha sett, men vi undervurderte reliability på rental chillers. Vi klarer ikke å holde gjennomsnittlig oppetid, så dermed har en for lite power i banken til å holde temperaturene hvis 10-15 prosent av chillerne er nede samtidig. Og det er jo det som forhåpentligvis blir løst om tre uker, avslutter Andreassen.