Her skal havmerden ligge

Nyheter
1186

– Vi har fått godkjent lokalitet på Frohavet. Vi planlegger å ha fisk i mæren i løpet av medio neste sommer, og første laks ut i 2018, sier Leif Inge Nordhammer, konsernsjef i SalMar, til iLaks.

Den nedsenkbare stålriggen er 67 meter høy og har en diameter på 110 meter. Den skal romme to millioner fisk. Ifølge Adresseavisen har SalMar valgt et kinesisk verft til å bygge havmerden. Hovedgrunnen til det skal, ifølge hovedaksjonær Gustav Witzøe, være at norske verft ikke er store nok.

Handler ikke om å tro
Lokalitet for pilotprosjektet er allerede valgt, et sted i Frohavet – havstykket mellom Frøya/Hitra og Fosenhalvøya. Sjøveien er kort til SalMars massive slakteri- og foredlingsanlegg Innovamar på Nordskaget på Frøya.

Under YoungFish-konferansen i Bergen tidligere i vinter, etterlot ikke Witzøe et fnugg av tvil på å lykkes med riggen.

– Det handler ikke om å tro. Vi er sikre på at i mai 2017 putter vi laks i den lokaliteten. Det er en betydelig størrelse på den. Den største oljeplattformen i Norge er Goliat. Den plattformen kan en putte inne i havmerden. Det er 6.000 tonn stål, sa Witzøe.

Les også: – Jeg liker å konkurrere

Fiskeridirektoratet tildelte søndag de første åtte utviklingstillatelsene for havbruk til Ocean Farming AS og dermed til SalMar-konsernet, for å utvikle og realisere havmerden basert på offshoreteknologi. Tillatelsene er en anerkjennelse til det betydelige arbeid både egne medarbeidere og eksterne kompetansemiljøer har nedlagt de siste fire årene for å utvikle et helt nytt utstyrskonsept med sikte på å introdusere en ny industristandard i havbruksnæringen.

Les også: SalMars Ocean Farming får åtte konsesjoner

Etter at et tilstrekkelig antall utviklingstillatelser nå er gitt, vil produksjonen av den fullskala havmerdpiloten og det avanserte utstyret denne krever, bli igangsatt i løpet av kort tid. Vårt mål er å kunne foreta første utsett av fisk i havmerden i løpet av sommeren 2017. Dette vil ikke bli noen parademarsj, men med et stort potensial for hele næringen dersom utviklingsprosjektet lykkes. I tildelingsbrevet gis det klare anvisninger på hvordan kunnskapen fra prosjektet fra første dag skal deles slik at den kommer hele næringen til gode, som forutsatt i forskriften, skriver Leif-Inge Nordhammer i en pressemelding mandag.

Konstruktiv
Det har vært en åpen, positiv og konstruktiv dialog med direktoratet som ledd i behandlingen av vår søknad. Tildelingen bekrefter at den nye ordningen med utviklingstillatelser i havbruk har de egenskaper som er nødvendig for å stimulere norsk havbruksnæring til å satse på kostbar innovasjon og teknologisk utvikling for økt bærekraft i et helt annet omfang enn tidligere.  Både Regjering og Storting har gjennom denne ordningen skapt et effektivt redskap for å styrke en viktig vekstnæring for Norge – og for verden, fortsetter Nordhammer.

Utviklingstillatelsene er gitt for en periode på syv år, men kan konverteres til ordinære tillatelser før den tid dersom de mål og kriterier som er fastsatt for tillatelsene er oppfylt før den tid. Etter forslag fra Ocean Farming og gjennom dialog med direktoratet er det fastsatt endelige målkriterier og milepælrapporteringer. Disse er fastsatt av direktoratet, og fremgår av tildelingsbrevet.

Høy terskel
I tildelingsbrevet legges det ikke skjul på at terskelen for å bli tildelt utviklingstillatelser som forventet er svært høy. Det fremgår også klart av forskriften og retningslinjene til denne. I en detaljert gjennomgang av tildelingskriteriene målt opp imot SalMars søknad, konkluderer direktoratet med at alle tildelingskriteriene er oppfylt.

· Ved å bruke velprøvde designprinsipper fra oljenæringen, kombinert med inngående kunnskap om havbruk, har Ocean Farming utviklet en helt ny type akvakulturanlegg som oppfyller kravet om betydelig innovasjon.
· Ved å investere 690 millioner kroner i et fullskala pilotprosjektet anses også kravet om betydelige investeringer som oppfylt.
· Prosjektet kan representere et viktig bidrag til å løse arealutfordringene som næringen står overfor.
· Risikoen for rømming anses som lav dersom uttesting blir vellykket som forutsatt, og havmerden vil dermed også kunne representere et bidrag til å løse en viktig miljøutfordring.