Her serveres sushi av laks produsert i Polen

Nyheter
1468

Norges største laksekunde har begynt å produsere sin egen laks.

Et ugjennomtrengelig teppe av smog ligger over Warszawa. På avenyene peser ettermiddagsrushet forbi. Langs høyblokkene henger 30 meter høye bannere av Bayern München-spissen Robert Lewandowski. Et lyspunkt og et polsk ikon.

Restauranten Tomo Sushi, i hjertet av millionbyen, kan også servere noe som kan gjøre polakkene stolte.

De serverer nemlig sushi av polsk laks.

Inne i landet
Et oppdrettsanlegg ved Plonsk, en drøy times biltur fra hovedstaden, har jevnlig levert laks til den eksklusive sushirestauranten de siste to år.

Anlegget har ikke merder. Det ligger langt inne i landet. Nesten 30 mil fra Østersjøen – på et jorde langs motorveien mot Gdansk.

Oppdretterduoen Pure Salmon og Aqua Maof eier og driver anlegget på 50/50 basis. Årsproduksjonen er på 450 tonn.

Denne uken slakter de laks.

Og iLaks fikk være med, da fisken fra det landbaserte oppdrettsanlegget ble servert på Tomo Sushi.

Bedre og bedre
– Jeg har kjøpt denne fisken i to år, forteller sushikokk Adrian Budzinski til iLaks.

– Den første var ikke så god, men de har blitt mye bedre. Det siste året har kvaliteten blitt virkelig bra. Den tilsvarer norsk laks. Den er mør, saftig og har fin fettmarmorering, sier han tilfreds.

Han tryller frem de lekreste retter av sashimi og nigiri, supplert av miso-suppe og grønn te.

– Den blir bedre og bedre. Særlig når en tar den største fisken. Den har mer bukfett, og det er best til sushi som spises rå.

Den blodferske sashimien knaser mellom tennene, kun en time etter slakt.

Overrasket
Budzinski bekrefter at restauranten promoterer rettene som sushi av polsk laks. Kundene er etter sigende svært fornøyde med det de får servert.

– Ja, de er overrasket over at det er mulig å få en slik kvalitet uten å ha hatt fisken i sjøen, sier Adrian Budzinski.

iLaks’ utsendte kan bekrefte at sushien var av utsøkt kvalitet.