I pilotanlegget på Bømlo svømmer kveiten i store kar. Fôringen er automatisert, med maskiner som slipper fôr ned akkurat der kveiten er.
– Vi tester ut anlegget nå, og etter tre måneders drift ser resultatet positivt ut. Men det er for tidlig å konkludere ennå, vi vil vite mer ved årsskiftet, sier administrerende direktør Jan Ove Morlandstø i Aga Halibut til Sysla.
– Utfordringer
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker besøkte anlegget på Bømlo onsdag, og lot seg imponere.
– Kveiten er en art som vi har store forventninger til, men som det har vært mange utfordringer med å få lønnsom i produksjon, sier Aspaker til Sysla.
Aga Halibut er finansiert gjennom Innovasjon Norge og Skattefunn-ordningen.
– Det virker som en enklere måte å drive på der de har mer kontroll på fisken. Ved å få den opp i kar kan de overvåke på en helt annen måte enn det som er gjort tidligere i dype merder der de var avhengig av dykkere for å overvåke, sier Aspaker.
Jevnere vekst
Ingen har klart å drive oppdrett av kveite lønnsomt ennå. Finansavisen skrev onsdag at satsingen på kveiteoppdrett har kostet norske investorer en halv milliard kroner på 15 år. Det statlige investeringsselskapet Investinor har gått inn med 79 millioner kroner.
– Aga Halibut tester nå ut helt nytt utstyr. Ved å ha kontroll på temperaturen på sjøvannet, skal fisken vokse jevnere, produksjonstiden kortes ned, og de vil få ned svinn og dødelighet. Det vil bidra til at du har mer fisk raskere på slaktebenken. Vi er alle klar over at det har vært en tung utviklingsfase for kveiten, men det har vi vært gjennom med torsk og laks også. Det må være muligheter for å bruke kysten i Norge også til å oppdrette kveiten, som er en fantastisk verdifull fisk, sier Aspaker.