Her inspiserer ROV’en fortøyninger på 1.255 meters dyp i Sognefjorden

Nyheter
2968

Ny dybderekord på inspeksjon av fortøyningsliner.

Dype oppdrettslokaliteter kan gi god vannutskifting og oksygenrikt vann – noe laksen vet å sette pris på. Men det kan også by på tekniske utfordringer med å etablere, vedlikeholde og inspisere lokaliteten.

Det merket parhestene FSV Group og ROV ved en av Osland Havbruks lokaliteter i brådype Sognefjorden. 

Ekstrem dybde
FSV Group la ut fortøyningsliner på lokaliteten Torvund i Sognefjorden, med dypeste bunnfeste på hele 1.255 meter. Bergensselskapet ROV AS fikk oppdraget med å inspisere fortøyningslinene på denne ekstreme dybden. Arbeidet ble utført av en miniubåt, en såkalt ROV, styrt fra overflaten av Sognefjorden – i en av selskapets servicebåter.

Ifølge Robert S. Olsen, daglig leder i ROV, satte arbeidet ny dybderekord på inspeksjon av fortøyningsliner.

Moderne utstyr
– Prosjektsamarbeidet forløp utmerket, forteller han.

– Begge selskaper fikk vist at moderne utstyr, gode operasjonsrutiner og dyktig mannskap, er nøkkelfaktorer for å kunne levere gode og kostnadseffektive tjenester på så dypt vann. Både FSV Group og ROV har både sikkerhet, miljø og kvalitet som fokusområder i sine leveranser, sier Olsen.

Reduserer rømningsrisiko
I henhold til NYTEK §19 skal fortøyningsliner inspiseres innen to måneder etter de er lagt ut. Dette har tidligere vært vanskelig på de dypeste fortøyningslinene.

– Nå har vi vist at vi kan levere en kostnadseffektiv inspeksjon også på de dypeste fortøyninger i de norske fjordene. Dette er et viktig bidrag for å oppnå målet om null rømming, sier Olsen videre.

Se video fra ROV’en tur i dypet HER