Her henter slepebåten oppdrettsmerder i Finnmark og frakter dem hjem til Russland

Nyheter
1119

Da Russland stengte grensene på grunn av koronapandemien, måtte Helgeland Plast tenke nytt for å få levert oppdrettsmerder til naboen i øst. Løsningen ble at et montasjeteam kjørte over 130 mil i bil fra i Mo i Rana til Vadsø, hvor merdene ble satt sammen og hentet av en russisk slepebåt.

Fra Vadsø. FOTO: AKVA group

– COVID-19 brakte med seg en stor grad av usikkerhet rundt våre aktiviteter, både på kundesiden og leverandørsiden. Alle tiltak som ble innført, enten av regjering eller kommunene, forandret omgivelsene våre på en slik måte at vi måtte lage en del scenarioer over situasjoner som potensielt kunne oppstå. Spørsmål som «hvordan kom kundenes planlagte aktiviteter til å bli rammet? Ble det nødvendig å stoppe våre pågående montasjer? Hvordan kom våre leverandører til å bli påvirket av situasjonen?». Det var flere problemstillinger som måtte kartlegges og analyseres, slik at vi klarte å se hvilke utfordringer som kom sammen med smitteverntiltakene, sier Petter Jørgensen til iLaks.

Jørgensen er leveranseansvarlig for havbruk i Helgeland Plast, som er et heleid datterselskap av børsnoterte AKVA group.

– Alle våre kunder gjorde kraftige tiltak rundt smittevern uten å redusere driften, noe som fjernet en del av usikkerheten rundt leveranser av merder, fortsetter Jørgensen.

Det var NRK som omtalte saken først.

Sendte montasjeteam nordover
Blant disse kundene er kundene er Russlands største oppdretter, Russian Aquaculture, som produserer laks og ørret på Kolahalvøya. Ifølge Jørgensen fikk de tilbakemeldinger om at selskapet var interesserte i å hente merdene i Norge fordi montørene ikke kunne reise til Russland.

Murmansk-området. FOTO: Russian Aquaculture

Dermed reiste et montasjeteam oppover i bil fra Mo i Rana til Vadsø i Finnmark, hvor de satte sammen merdene for russerne. Teamet ble først satt i karantene i 14 dager ved ankomst til finnmarksbyen. I tillegg måtte teamet levere daglige egenerklæringer for helse til nærmeste leder. De ansatte fra Helgeland Plast jobbet på et avsperret område, og det var egne prosedyrer innenfor dette området for å ivareta smittevern.

– Vi klarte å finne løsninger for å både ivareta både regjeringens og Vadsø kommunes smitteverntiltak og samtidig vår samfunnsfunksjon som en viktig leverandør til havbruksnæringen ble ivaretatt, også i en krisesituasjon, sier Jørgensen.

– Bra vi får utnyttet vår nærhet til Russland
Etter at merdene var satt sammen i Vadsø tok det rundt 24 timer for slepebåten å frakte disse til Russland. Jørgensen ønsker ikke, av konkurransemessige hensyn, å uttale seg om hvor mange merder som har blitt fraktet fra Vadsø til Russland under koronakrisen.

Vadsø-ordfører Wenche Pedersen. FOTO: Wenche Pedersen/Facebook

Han forteller videre at det også ble benyttet innleie av lokale entreprenører, som de var svært fornøyde med.

Ordføreren i Vadsø kommune Wenche Pedersen sier til NRK at samarbeidet er spennende.

– Vi har jo i Finnmark i mange ønsket å få til næringslivssamarbeid med Russland, og det er jo et praktisk eksempel på det. I Vadsø har vi ledige industriarealer, og det er bra at vi får utnyttet vår nærhet til Russland, sier hun til statskanalen.