Her har de klart å lure lakselusen til å velge feil fisk

Nyheter
458

– Lakselus er en parasitt som kun går på laksefisk, og mange har lurt på hvordan den greier å finne ut at den sitter på en laks, sier professor Frank Nilsen som leder Sea Lice Research Centre til Sysla.

For første gang er det påvist at lakselusen har spesielle sensorer som gjør at den velger laks fremfor andre typer fisk.

Ved å skru av og på gener for luktesans, fikk forskerne ved lakselussenteret i Bergen lakselus til å velge andre typer fisk enn laks.

– Vi fikk lakseluslarvene til å feste seg på fisk de vanligvis ville hoppet av i løpet av minutter, de ble på fisken i dagevis. I tillegg så vi at lusens preferanse for laks endret seg da vi slo av disse genene: Færre lus satte seg på laks, sier Nilsen.

Lakselus kan kun overleve og reprodusere seg på laksefisk.

Manipulere luktsystemet

– Hvilke konsekvenser får dette for oppdrettsnæringens utfordringer med lakselus?

– Hvis du kan manipulere luktsystemet, kan du få færre lus som fester seg på laksen. I fremtiden kan dette brukes for å kontrollere antall lakselus i merden. Sannsynligvis vil det være en ganske miljøvennlig kontrollmetode.

FAKTA

Sea Lice research Centre

  • Er en del av Forskningsrådets satsing på Sentre for forskningsrevet innovasjon (SFI).
  • Startet arbeidet høsten 2011, og er administrert av Universitetet i Bergen.
  • Består av forskere og bedrifter som sammen skal utvikle løsninger mot lakselus.

Han tror måten å utnytte dette på, er gjennom fôret til fisken, eventuelt som et medikament som gis til laksen og som påvirker lusens smak for laksen.

– Det er ørsmå molekyler lakselusens smaks- og luktesanse kjenner igjen. Hvis en greier å endre smakssporet litt, vil det kun påvirke lakselusen, og ingenting annet.

– En ny mulighet

– Hvor langt frem i tid vil det være før dette kan tas i bruk?

– Det er vanskelig å si. Det er flere fôrfirma som jobber med fôr som skal hindre påslag av lakselus. Den kunnskapen vi sitter på, gjør at de kan gjøre det på en mer raffinert måte. Det er vanskelig å si om det er kort eller langt frem i tid, men dette er i alle fall en helt ny mulighet.

Det er postdoktor Anna Zofia Komisarczuk ved lakselussenteret og Universitetet i Bergen som står bak oppdagelsen. Neste skritt er å finne ut nøyaktig hvilke molekyler i laksen som lakselusen gjenkjenner.

– Hvis vi kan påvirke lusens evne til å kjenne igjen den riktige fisken, kan vi slåss mot lusen på en mer effektiv måte. For å gjøre det, trenger vi å vite de grunnleggende molekylære mekanismene som ligger bak luktgjenkjennelse og smak hos lakselusen, sier Komisarczuk.

Lusekontroll

Fôrselskapet EWOS er en av partnerne i the Sea Lice Research Center, og er blant selskapene som jobber med fôr som hindrer lakselus fra å feste seg på laksen.

– Vi jobber med bærekraftige metoder for lusekontroll. Forskningen til EWOS og Universitetet i Bergen viser at vertsgjenkjennelse og festing på fisk er en kritisk fase i parasittens livssyklus, og det å forstyrre denne prosessen er i ferd med å bli en viktig komponent innen lusekontroll, sier forsker Simen Wadsworth ved EWOS Innovation.