Når nettene blir lange.
– Det er ett nett dette. Hele rommet. Et 160-nett. Her ser en «size’n» på norsk oppdrettsindustri, sier Stig Myran, Garwares salgsrepresentant i Norge, til iLaks.
De hvite og finmaskede nettene, og et tosifret antall arbeidere, fyller produksjonssalen ved tettstedet Wai, et par-tre timers biltur øst for Mumbai i India.
– Det er 40 meter dypt. De største merdene i Norge er 200 meter i omkrets, men 160 meter er etter hvert blitt standard. Det er litt mindre omkrets i nord, eller der det er litt røffe forhold, sier Myran.
Hovedutfordringer
– Vi utvikler nye produkter hvor fiskevelferd er viktigste parameter, legger han til.
Selskapet tilbyr primært løsninger for oppdrettsnæringens hovedutfordringer – lus og rømming.
Kvalitetsinspektører finkjemmer nettene for avvik. Syersker, med røde kastemerker i pannen, syr sammen nettene som snart skal romme oppdrettslaks. Her syr de for Selstad, Garwares samarbeidspartner i Måløy.
Oppdretternes varebeholdning, og viktigste eiendeler, holdes inne av nøtene. Dets integritet er helt essensiell for ethvert oppdrettsfirma. Det vet Garware. Derfor gjennomgås en omfattende kvalitets- og miljøsertifisering. Strekkbenker brukes for testing av bruddstyrke. Akselererte værtester bestemmer produktets livstid. Resultattet avleses på dataskjermer. Ti års garanti forplikter.
Noen av produktene er særlig stive og forsterkede predatornett. Mot sel, sjøløver, haier og tunfisk. Innen havbruk begrenser en seg ikke kun til laks. På kundelisten er også oppdrettere av barramundi, reker, tunfisk, sea bass og så videre.
Nytek-forskriften
– I Norge er det Nytek-forskriften og NS9415 som regulerer produksjonen av utstyr til oppdrett. Våre tau som benyttes til nett og fortøyning i oppdrett er NS9415-godkjente og nettene produseres også i henhold til NS9415. Aquastructures benyttes til sertifisering, sier Stig Myran.
– Vasking av nett i sjø og på land samt vannstrømmer, temperaturer og UV-påvirkning sørger for slitasje på nett og tau. Vi har en streng “gate” kvalitetsprosess som sikrer at hvert steg i prosessen blir sjekket fra råvarelageret til pakking, forteller han.
Garware Technical Fiber lanserer i disse dager ett nytt nett for oppdrett hvor ett EU-godkjent biocid er lagt inn i tråden. Det er tilsatt sammen med granulatene i ekstruderen i en patentert prosess. Dette produktet forsinker groe på nettene noe som er gunstig både for fiskehelse og kostnader til vask av nett i sjø. Sammenlignet med bruk av behandlede nett gir dette produktet ingen sedimentering av rester fra anti-groe-produktene under mæren. Sertifiseringsorganet Aquaculture Stewartship Council (ASC) har anerkjent dette produktet som lovlig i bruk på ASC-godkjente anlegg.
– Produserer dere også helt lukkede merder?
– Vi kan produsere noe av materialet til lukkede merder, men produserer ikke selve merden selv, sier Myran.