Dette er verdens 30 største sjømatselskaper

Nyheter
3291

Trodde du Mowi var størst?

Målt etter omsetning, må Mowi, som tidligere var kjent som Marine Harvest, ta til takke med en fjerdeplass blant verdens aller største sjømatselskaper. Det fremgår av en oversikt som Skretting-sjef Therese Log Bergjord presenterte under årets Aqkva-konferanse.

De to øverste plassene er det japanere som innehar. Størst er titanen Maruha Nichiro, et hestehode foran Nippon Suisan Kaisha.

Pionér
Maruha Nichiro, som har en mer enn hundreårig bedriftshistorie, er tungt inne i fiskeri, men har også en betydelig import av annen sjømat, deriblant laks. På CV’en har også selskapet introduksjonen av atlantisk laks til oppdrett i Chile. Omsetningen er klokket inn på 7,2 milliarder dollar.

Hovedutfordrer og konkurrent Nippon Suisan Kaisha, fritt oversatt Japans fiskeriselskap, er til forveksling også engasjert i de samme nevnte sektorene, herunder også med en betydelig oppdrettsvirksomhet i chilensk oppdrettslaks. Totalt salg? 5,7 milliarder dollar.

Thai Union Group, den børsnoterte thailandske sjømatgiganten, er kanskje særlig kjent for sitt salg av tunfisk og black tiger reker. Omsetningen er så omfattende, nærmere bestemt 3,8 milliarder dollar, at konglomeratet kaprer plassen før for iLaks’ lesere velkjente Mowi.

Zero
Etter Mowi følger en annen japaner. Mitsubishi er muligens mest kjent for driftsikre biler, skipsverft og kampflyet Zero, men selskapet er i likhet med de to forannevnte japanere tung på import av laks og annen sjømat til sitt hjemmemarked. Og så må en ikke glemme at Mitsubishi eier 100 prosent av aksjene i den tidligere statseide norske og multinasjonale oppdrettskjempen Cermaq.


Folk flest bor i Asia. Og det er følgelig nok av fiskespisere. Med det bakteppet er det kanskje ikke så unaturlig at også nestemann på listen er fra Asia. Sør-koreanske Dongwon Enterprise har sitt hovedkvarter i Seoul, og fisker, foredler og selger en omfattende portefølje av sjømat.

Red Chamber Group er den største amerikaner på listen. I virksomheten inngår import, eksport, foredling og salg av sjømat inn mot restauranter og supermarkeder fra sin base i det solfylte sørlige California.

Strategisk plassert
Skretting-eier Nutreco følger deretter. Det nederlandske fôrkonsernet forsyner både fisk og dyr med bærekraftig diett, og er eid av et lokalt private equity selskap.

Fra sin base i Seattle er Trident Seafoods strategisk plassert, ut mot de store fiskefeltene i det nordlige Stillehav. I produktporteføljen inngår hvitfisk, særlig pollock, og rikelig av villaks.

Nummer ti på listen er norsk. Austevoll Seafood holder til i øyriket sørvest for Bergen, og har bygget opp en omfattende satsing på pelagisk fiskeri og produksjon av fiskemel og -olje, fra fiskefelt i både Nord-Atlanteren og ved Peru og Chile. Den mest verdifulle eiendel er likevel den kontrollerende eierposten i laksekjempen Lerøy Seafood Group.