Lønnsomhet, omstilling og innovasjon kan løfte sjømat til uante høyder.
Han har vært både fiskeriminister og olje- og energiminister. Men Eivind Reiten er særlig kjent for sin mangeårige innsats som generaldirektør i Norsk Hydro. Konferansearrangør Sjømat Norge har hentet inn Reiten for å fortelle hva sjømatbedriftene kan lære av noen andre næringer som har gjennomgått tilsvarende utvikling.
Reiten er innledningsvis krystallklar på hva som er helt fundamentalt – for en hver industri.
– Det trivielle ordet “lønnsomhet” er begrep nummer en. Du mister mye hvis du ikke ivaretar den grunnleggende lønnsomheten, sier romsdalingen, og supplerer: – Det er ikke det at vi fant mye olje som var det unike, men lønnsomheten vi oppnådde.
Verdidriver
Han legger ikke skjul på at han deler den utbredte oppfatningen om enorme inntektsmuligheter i marin sektor i tiårene fremover.
– For øyeblikket har denne næringen en veldig høy lønnsomhet. Og det er det som gjør at denne næringen kan bli den største verdidriver enn noen andre i Norge. Det høres trivielt ut, men viktig å ha det med seg, sier Reiten.
Så han øser av sin erfaring som Hydro-sjef.
– Prosessindustrien holdt på å bukke under på 80-tallet. Det holdt ikke å hyre rådgivere til å skrive brosjyrer om å fortelle hvor viktig denne næringen var for distrikter, sysselsetting, fjord og fjell. Det tok vi tak i. Vi gjennom gikk en omstilling og gjenvant lønnsomheten.
Kostnadsfelle
– I 2013 måtte de store oljeselskapene ha en oljepris på 120 dollar per fat for å kunne oppnå en akseptabel avkastning på kapitalen for aksjonærene. Vi gikk i en kostnadsfelle. Og hvorfor gikk vi i denne fellen? Vi undervurderte kompleksiteten ved å utvikle industrien. I tillegg fikk vi også en forvaltningstruktur preget av økende byråkrati fra myndighetene.
– Det kan bli en bør som bare kan bæres når prisene er ekstremt høye. Så er det bekvemt å lene seg tilbake når prisene er så høye som nå. Men sann mine ord, det kommer en dag da denne næringen må ha en annen kostnadsstruktur for at dette skal gå bra.
Evne og vilje til innovasjon er også sentralt, mener Reiten.
– Jeg vil ikke her blande meg inn i diskusjonen rundt “Norwegian Gannet”, men en ting oljenæringen har vært flinke til er å jage innovasjon for å følge produktet kostnadseffektiv ut til sluttkunden, sier han og advarer mot motstand mot innovasjon.
– Hvis det finnes en vei som er billigere for å bringe varene frem til markedet, så vil den veien vinne til slutt.
Forurensning
Reiten tar til orde for at en må ta tak i problemene, på samme vis som prosessindustrien tok tak i forurensningen som holdt på å kvele den på 1980-tallet.
– Vi tok tak i forurensning. Vi tok tak i det og omstilte næringen, og i dag er ikke dette et tema. Fordi hvis er du i mot dette idag, så er du i mot selve produktet, sier han og oppfordrer oppdretterne til å ta tak i dette forurensningproblemet med høyeste grad av alvor.
– Vær ekstremt saklig, men vær klar på at om en skal levere 14 millioner fiskemåltider daglig, så kommer det også med et visst miljøavtrykk.
Reiten vandrer så tilbake til sitt første fokusområde: Kostnader – og kontrollen med denne: – Dytt mest mulig av kostnadsbasen over på variabel kost. Det er noe av løsningen for å lykkes i en næring med svingende pris.
Spisskompetanse
– Hvis du går ut på en oljeplatform treffer du ikke så mange folk fra Equinor eller Shell. Men du finner mange folk med hjelmer og kjeledresser fra en lang rekke høyt spesialiserte underleverandører. Det er ekstrem spisskompetanse som sørger for at vi får opp oljen på kostnadseffektivt vis. Det er summen av denne spisskompetansen som gjør næringen så konkurransedyktig. Å være konkurransedyktig er å leve sammen med underleverandører som er ekstremt dyktige, sier han med klar adresse til den omfattende underskogen av leverandørbedrifter som har vokst frem i oppdrettsnæringen det siste tiåret.
Samtidig benyttet den tidligere Sp-politikeren anledningen til å gi et spark til dem som triumferer over at en kvelende grunnrente-beskatning nå er politisk død.
– Ikke bli altfor imponert over gjennomslagene dere får gjennom på landsmøtene når det er kommunevalg til høsten.