Her er Lerøys visjon om merkevarer

Nyheter
1371

Det er ikke mer enn 17 år siden hele 97 prosent av bergenselskapets aktivitet var ren eksport. Nå er Lerøy verdens nest største lakseoppdretter. Salgs- og distribusjonsbiten utgjør idag kun en brøkdel av konsernets virksomhet.

Henning Beltestad leder nesten 2.400 ansatte, hvor nær halvparten er ansatt i farming-divisjonen. Virksomheten er integrert fra egg til produksjon og distribusjon av laks. Ryggraden i foretaket er 143 laksekonsesjoner, som gir et estimert slaktevolum på cirka 170.000 tonn laks og ørret i 2016.

Øker etterspørsel
– Å jobbe med forpakning, å gjøre det enklere for forbrukeren, det øker etterspørselen. Vår visjon på merkevare og det vi gjør på salg, det er «Lerøy i hvert kjøkken». Det er dette vi driver med hele tiden når vi utvikler markedet, vi vil nå ut til flest mulig. Det er kjernen, forteller Beltestad under årets Solstrand-seminar for EWOS.

– I private label, dagligvareaktørenes egne merkevarer, har vi sett en utvikling som går mot flere og flere private labels. I UK er det 45 prosent, Spania 52 prosent og Sveits på hele 53 prosent. Hvordan skal du ta en merkevare inn i det markedet? Er det i det hele tatt mulig? spør han retorisk.

En markedsundersøkelse foretatt i 2015 viser at den sterkeste merkevare i sjømat i Norge er Findus, med en gjenkjennelsesgrad på 95 prosent. Lerøy har til sammenligning 84 prosent kjennskap. Frionor følger deretter, foran merkevarer som Salma og Lofoten, på 74 prosent.

– Det er sikkert 20 år siden Frionor solgte hvitfisk i butikken. De har en kanonsterk merkevare, sier fyllingsdølen.

Portefølje
Lerøy har en hel portefølje av merkevarer: Fossen, Lerøy, Gladlaks.no, Aurora Salmon (i det japanske markedet), Sea Eagle og Poseidon (lavpris-merkevare).

– Nå tar vi markedsandeler fra kylling, far kjøtt. Det er et enormt fokus på sunnhet i dagligvarer, sier han, og viser en skisse med stigende salgspiler.

Lerøys merkevaresatsing har imidlertid ikke vært knirkefri. Selskapet har møtt motbør etter sin satsing på den antibiotikafrie Gladlaks.

– Det har vært en del kritikk fra vår lansering av Gladlaks. Tanken bak det var sporing, helt tilbake til rogn, og gi forbrukeren innsikt i hvordan vi produserer. Det er ingen andre matvarer som har tilsvarende sporbarhet. Det har blitt tatt godt i mot, har en positiv salgsutvikling, og vi vil også innføre det på røkte og marinerte produkter.

Skeptikere
– Hvorfor er det så mange skeptikere til laks? Jo, veldig mange er skeptiske til hva som er i fôret. Så da velger vi å opplyse hva vi har i fôret. Dette er ikke for å snakke ned andre, det er for å forklare hva vi gjør, understreker han.

En viktig driver er salgsvinneren sushi.

– Vi er en stor produsent av sushi. Vi har begynt med i Norge, vi har produsert mye i Finland, og i fjor begynte vi også i Madrid. Der har vi også fått ha vår merkevare på sushi-pakkene. Her er det veldig bra utvikling, og det kommer i flere markeder etterhvert.

I det japanske markedet har Lerøy Aurora (nordlys) blitt brukt for alt det er verdt – ved å bruke både opprinnelsen, smaken, naturen og nordlyset i skreddersøm for japanske forbrukere og ganer.

– Lerøy har vært en pionér i det japanske markedet. Vi startet med charter allerede i 1995. Lerøy kjøpte seg inn i Aurora (tidligere Dåfjord Laks) i 2005, sier han. – Dette er en veldig veldig feit fisk. Det liker japanerne, europeerne liker ikke det så godt.

Fast fisk
Aurora-laksen er fast i fisken, utmerket for sushi.

– Sakte tilvekst betyr mye for tekstur, sier Beltestad sier han om fisken som produseres i iskalde Nord-Troms.

Selskapet leverer fisken fra slakteriet i Skjervøy, sender den med bil til Helsinki for direktefly til Japan – alt på 36 timer. – Det er en ekstremt fersk fisk. Jeg mener absolutt vi har lyktes godt med å bygge en sterk merkevare i det japanske markedet.

Lerøy retter en del av markedsføringen sin direkte mot sluttkunden. Men velger kostnadseffektive måter på å gjøre det.

– Vi bruker ikke veldig mye penger på tv-reklame. Vi satser hardt på Brüssel-messen, hvor vi kommer med våre produksjonslanseringer. Dette er business-to-business.

Selskapet har også hevet seg på den digitale bølgen, på sosiale medier.

– Vi bruker Facebook, vi jobber med Instagram. Vi har en lang vei å gå, men det er en rimelig måte å jobbe med markedsføring på.

Sponsorat
– Vi sponset ski-VM i Holmenkollen (i 2011), forteller han. Der fikk Lerøy en uventet vinner fra det store laksemarkedet Frankrike, Jason Lamy-Chappuis.

– Våre folk i Frankrike var helt fra seg av begeistring, da han sto på førstesiden av Frankrikes største avis med Lerøy-logoen på brystet, forteller han.

Lerøy sponser også skøytelandslaget – blant annet for å støtte opp foredlingssatsingen i Nederland, siden dette er en av de største idrettene i Nederland. Sponsorat av rolandslaget, håndballforbundet, tv-serien En bit av Norge, samt Toppiderettsveka er også veier til forbrukernes bevissthet.

– Vi har Lerøy Brann Akademiet, som er en breddesatsing sammen med Brann. Der er vi ute i distriktene, på Sotra og Austevoll, og når over 300 spillere, som lærer om kosthold. Det er måte å få ut sjømat til de yngre, sier han.