Her er laksekongens massive praktbolig – se bildene

Nyheter
26662

Han sparte ikke på konfekten da han fikk ført opp sin gigantvilla, SalMar-gründer Gustav Witzøe. Bygget har et bruksareal på nærmere 1.750 kvadratmeter, inkludert garasje, og er dermed en av landets aller største privatboliger.

Det ligger skjermet til, i le for storhavet, på vestsiden av Frøya. Gustav Witzøe har ført opp sin nye bolig på Kverva, hjemstedet som også hans holdingselskap er oppkalt etter.

Det var her han vokste opp. Familien drev både gård og butikk her, ifølge eks-Adressa-kommentator Otto Ulseths autoriserte biografi «Glad laks – historien om SalMar». De startet landhandel i Bustvika, hvor det også ble anlagt rutebåtkai i tillegg til postmottak og telefonsentral. Kjøpmannfamilien Witzøe hadde også eget drosjeløyve en periode.

Foto: iLaks

Kremmerånd
De siste tre tiårene har imidlertid kremmerånden til familien kretset rundt SalMar. Det var et konkursbo, bestående av en laksekonsesjon og et foredlingsanlegg, som Gustav Witzøe kjøpte i 1991. Siden den gang har Witzøe utviklet det til en oppdrettstitan med en børsverdi på 53 milliarder kroner.

SalMar har vært en formidabel utbyttemaskin, særlig de siste årene. I fjor delte selskapet ut 2,6 milliarder kroner i kontanter til sine eiere. Snaue 1,4 milliarder av dette endte opp i kassen til Witzøe-kontrollerte Kverva Industrier.

Gründeren, som etterhvert også har tatt over jobben som konsernsjef i SalMar, har sluset cash-utbyttene sine via holdingselskapet Kverva til en rekke sjømatrelaterte underbruk. Men noe av dette er altså gått videre til å finansiere oppføring av ny privatbolig. Boligen er da også bygget like vest for SalMars enorme ilandføringsanlegg, InnovaMar, på Nordskaget.

Kart: Google Earth

Les også: Laksemilliardær bygger gigantbolig på hjemplassen – inneholder kino, basseng og velværeavdeling

Kino og svømmebasseng
Det nye praktbygget er imidlertid ikke utelukkende til eget bruk. Vesentlige deler av huset skal brukes som representasjonsbolig for selskapene i SalMar-sfæren.

Ifølge arkitekt Are Meinich bor Gustav Witzøe på et areal på rundt 350 kvadratmeter. Sønnen, Gustav Magnar jr., har fått en egen del av boligen på rundt 200 kvadratmeter, som han kan benytte når han er hjemme på Frøya. Det er også utstyrt med et eget styrerom.

– I tillegg vil det få en egen kino, samt et svømmebasseng og velværeavdeling i underetasjen. Første etasje vil inneholde alle husets hovedfunksjoner, mens øverste etasje er tenkt til representasjon og arrangementer, har Meinich tidligere uttalt til Adresseavisen.

Foto: iLaks