Norges sjømatråd sin utsending til USA forteller at norske myndigheter jobber godt i kulissene.
Trump-administrasjonens krumspring med trusler om handelskrig og ekstratoll har satt den internasjonale handelen på prøve. Etter at Donald Trump ble innsatt som president for sin andre periode den 20. januar har det vært en strøm av overraskende og tilsynelatende uventede utspill fra den nyvalgte amerikanske presidenten.
Anne-Kristine Øen er Norges sjømatråd sin utsending til USA. Fra sine kontorer i Boston har hun vært tett på det som har skjedd de siste ukene. Selv om det tidvis kan fortone seg som utfordrende og kaotisk, er hun trygg på at norske myndigheter håndterer situasjonen godt.
– Min bestemte oppfatning er at de norske myndighetene, både fra ambassaden og generalkonsulatet sin side, følger nøye med og er veldig på ballen, sier hun til iLaks.
Villedende støy?
Ifølge Øen er norske myndigheter opptatt å forholde seg til gjeldende internasjonale regelverk. Dette tror hun også næringen legger merke til.
– Norge vil forholde seg til handelsavtaler. Det som jeg merker når jeg snakker med næringen både her og hjemme, er at de forholder seg rolig og avventende. Når mange saker kastes opp i luften er det bedre å vente og se om hvordan ting lander, påpeker hun.
Hun forteller at medier i USA har rettet oppmerksomheten sin mot den såkalte flooding the zone-teorien for tiden. Denne har også vært omtalt i norske medier.
– Her borte er det mye fokus i media på flooding the zone, der ting skjer under dekke av andre ting. Det er en stor tematikk her, sier Øen.
– Når det blir så mye snakk om potensiell tollkrig i mange forskjellige markeder over hele verden, så kan samtidig Elon Musk, eksempelvis, gå litt under radaren, gi sluttpakke til offentlig ansatte. Man opplever så mye støy at folk ikke klarer å følge med på alt, forklarer hun.
Børsen som barometer
Utsendingen fra Norsk sjømatråd har riktignok merket seg at Trump og administrasjonen hans synes å opptre etter et mønster. Gå hardt ut og deretter legge opp til forhandlinger.
– Donald Trump liker bilateralitet i stedt for multilateralitet. Det betyr at han heller vil forholde seg til én part enn til World Trade Organization-regimet. Det er jo nettopp for å kunne gjøre slike business-aktige ting, sier Øen.
Samtidig ser hun at det er særlig én ting som gjør inntrykk på den nye republikanske presidenten.
– Det som synes å gjøre inntrykk på Trump er bevegelsene i børsmarkedene. Da han så hvordan de reagerte utspillet om toll overfor Mexico og Canada ble planene utsatt, bemerker hun.
Les også: Følger nøye med på Amerika-tollen: – Sjømatselskapene som eksporterer til USA bør engasjere seg
Detaljhandelen og restaurantene rammes
Anne-Kirstine Øen har særlig observert det som skjer med dagligvarekjedene og restaurantmarkedet i USA. Et særtrekk med disse er at det er mange immigranter som arbeider der. Og det er nettopp der norsk sjømat møter de amerikanske forbrukerne.
– Det har vært mye fokus på at man skal utvise alle immigranter som ikke har papirene i orden. Dette har de drevet med i mange år. Men nå er de blitt så veldig tydelig rundt det, og de setter en annen tone, sier hun.
– Grunnen til at jeg nevner dette spesielt er at mange av de personene som vi snakker om her jobber i dagligvarehandelen og i restaurantnæringen. Og der er det veldig god bruk for dem, forklarer Øen.
Hun har også bitt seg merke i at restaurantmarkedet har hatt en negativ utvikling det siste året.
– I restaurantnæringen er det veldig tøft. I 2024 var det flere restauranter som stengte enn som åpnet, påpeker hun.
Les også: – En uforutsigbar handelskrig er aldri positivt for eksport