Norsk satsing sikter høyt.
iLaks har tidligere omtalt den norske oppdrettssatsingen noen nautiske mil utenfor kystbyen Lüderitz, på sørvestkysten av Namibia. The African Aquaculture Company (AAC) har nå skaffet seg finansieringen for den første fasen av sitt banebrytende oppdrettsprosjekt.
Den første fasen av prosjektet har sikret to millioner euro i egenkapital, supplert med ytterligere opsjoner for totalt seks millioner euro. Disse midlene, styrket av lån, vil muliggjøre de første trinnene i produksjonen, med start i smoltoppdrett og utvikling av viktig infrastruktur. Finansieringen ble muliggjort gjennom aktiv involvering fra lokale namibiske finansaktører og meglerhuset ABG Sundal Collier.
Spenstige vekstplaner
– Vi er begeistret over å se dette partnerskapet bli virkelighet. Samarbeidet med norske og namibiske investorer understreker vår felles forpliktelse til økonomisk vekst, teknologisk innovasjon og bærekraftig forvaltning av finansiering av marine ressurser. Dette setter ikke bare prosjektet i gang, men baner vei for at Namibia kan bli en betydelig aktør i det globale laksemarkedet, sier Helge Krøgenes, administrerende direktør i AAC i en pressemelding.

AAC har som mål å utnytte avansert norsk teknologi for å utvikle miljømessig bærekraftig fiskeoppdrettspraksis. Den første fasen vil fokusere på å produsere 1.000 tonn atlantisk laks årlig, med planer om å skalere opp til en årlig produksjonskapasitet på 51.000 tonn på tre lisensierte offshore-lokaliteter. Operasjonen vil utnytte det kalde vannet i Benguelastrømmen, ideelt for lakseoppdrett med temperaturer fra 10 til 16 °C.
Prosjektet spås å har et enormt potensial for Namibias økonomi, med prognoser som tyder på at det vil bli opprettet over 5.000 direkte og indirekte arbeidsplasser når full produksjonskapasitet er oppnådd. Lokal arbeidsstyrke vil bli opplært samtidig som de drar nytte av teknologioverføring og støtte fra norske eksperter. , understreket:
Fyrtårn
– Dette prosjektet er et fyrtårn av muligheter for Namibia. Det vil ikke bare skape arbeidsplasser, men også gi lokalbefolkningen ferdighetene de trenger for å trives i den blomstrende globale akvakulturnæringen, sier Clement Kaukuetu, AACs direktør for Namibia.
Uten påvist lakselus i Benguelastrømmen og med grundige miljøovervåkingsprotokoller på plass, søker AAC å oppfylle internasjonale sertifiseringsstandarder, inkludert Global GAP og standarder fra Aquaculture Stewardship Council (ASC).
– Namibias politiske stabilitet og gunstige investeringsklima har spilt en nøkkelrolle i å tiltrekke seg finansiering og gjøre dette prosjektet gjennomførbart. Vårt oppdrag er i tråd med FNs oppfordring om utvidelse av akvakultur for å møte den globale etterspørselen etter marine proteiner på en bærekraftig måte, kommenterer Torben Foss, visepresident og juridisk rådgiver i AAC.
Dette initiativet markerer et kritisk skritt i å transformere Lüderitz til et knutepunkt for lakseoppdrett og -foredling, med infrastrukturutvikling og markedsklare logistikksystemer allerede i gang. Fisken som produseres i pilotfasen vil dekke både lokale og internasjonale markeder, med Sør-Afrika, Midtøsten og Europa identifisert som strategiske destinasjoner.