Helgeland Smolt forbereder bygging av nytt smoltanlegg til over en milliard kroner i Meløy

Nyheter
0

Helgeland Smolt er klar for byggingen av nytt smoltanlegg i Kilvika på Meløy i Nordland. I løpet av sommeren settes spaden i jorda, og et nytt og moderne bygg skal etter planene levere den første smolten våren 2026.

Selskapet er nå i sluttforhandlinger med flere ulike entreprenører. I full drift vil anlegget generere 20 nye arbeidsplasser i Meløy.

– I dag er vi bare så utrolig glade og stolte over at vi igangsetter bygginga i Kilvika. For å kunne utvikle både oss som bedrift, få enda bedre fisk, og samtidig være en viktig samfunnsaktør i Salten og på Helgeland, er det helt vesentlig å få igangsatt dette prosjektet. Vi er glade for at eierne våre lar oss satse, og vi er utrolig stolte over hva vi skaper som selskap, sier Tor-Arne Gransjøen, daglig leder i Helgeland Smolt, i en pressemelding.

– Det er to viktige årsaker til at vi igangsetter byggingen av dette anlegget nå. For det første handler det om fiskehelse og biosikkerhet der målet vårt er å ha Norges friskeste fisk. Det begynner å bli trangt om plassen i de to anleggene vi allerede har, og fleksibiliteten et nytt anlegg gir oss, vil gi bedre vilkår for all smolt vi produserer. En frisk og robust smolt i anleggene våre, gir laksen de beste forutsetningene for en videre oppvekst i havet, og derfor er et nytt anlegg svært viktig for oss, slik at vi kan videreføre dette inn i fremtiden, sier Gransjøen.

– For det andre handler det om å utvikle og sikre ei hel leverandørnæring, som har hatt tøffe tak siden oktober i fjor når grunnrenteforslaget ble lansert. Smoltanlegget i Kilvika var en av investeringene som ble satt på vent da grunnrenta kom. Nå setter vi bygginga i gang, til tross for grunnrenta.

Han får støtte av styreleder Tom Eirik Aasjord:

– Vi har et ansvar for fisken vår og for leverandørene våre. Dette ansvaret er viktigere for oss enn grunnrenta, selv om investeringen er betydelig mer krevende å realisere enn før grunnrenten kom, sier Aasjord, som også er administrerende direktør i Nova Sea.

Anlegget har en investeringsramme på over en milliard kroner. Bygget blir inndelt i 12 adskilte RAS systemer (resirkulerende akvakultursystem) med høyfokus på biosikkerhet og har en kapasitet til å produsere ti millioner smolt á 600 gram.