Heftig nyttårsfeiring: Kina var Norges største laksekunde i forrige uke

Nyheter
0

Men nå kuttes innkjøpene.

Den kinesiske nyttårsfeiringen, som starter mot slutten av januar og varer til over månedsskiftet, er en viktig driver for etterspørselen etter flybåren storlaks i januar. Det ser en tydelig i eksportstatistikken.

Kina importerte 1.785 tonn fersk laks i uke 3. Ingen andre land kjøpte mer norsk laks den uken.

Transitt
Nummer to på listen, Nederland, er et viktig transittmarked for oversjøisk lufttransport av laks, fra Schipol-flyplassen utenfor Amsterdam. Nederland importerte 1.770 tonn norsk laks i forrige uke.

Polen, som normalt er største kjøper av norsk laks, ble henvist til en tredjeplass siste uke. Polakkene handlet inn 1.681 tonn.

Særlig storlaks, som tradisjonelt hever høyest priser, er etterspurt i Østen. Kinas importpris (levert den norske grense) var 127,25 kroner per kilo i uke 3. Til sammenligning var den gjennomsnittlige eksportprisen atskillig mer moderat, nærmere bestemt 106,19 kroner, samme uke.

Illustrasjonsfoto: Flickr

Kinesisk nyttårsfeiring begynner 26. januar. Det er den viktigste høytiden i landet. Festlighetene varer i 15 dager og er en feiring av familien – både de levende og de døde – samt en hyllest til fortidens rike tradisjoner.

Populær
Og feiringen skjer ikke kun i Kina.

– Det gjelder hele Asia. Kina, Korea, Taiwan. Store deler av det asiatiske markedet stenger ned, uttalte en eksportør til iLaks forrige fredag.

Laksen er populær i Kina. At den er rødfarget, som er en lykkefarge i landet, bidrar også til at den er selvsagt på mange festbord.

iLaks vil, som vanlig, rapportere neste ukes laksepris etter lunsj fredag.

Lasting av flybåren laks. Foto: Wouter Severs/OSCC/Avinor