Havmerden underveis til Norge: Witzøe venter nytt konsesjonssystem til havs

Nyheter
1340

SalMars havmerd «Ocean Farm 1» vil passere sørspissen av Afrika denne uken. Hovedaksjonær Gustav Witzøe ser nå frem til dannelsen av et nytt konsesjonssystem til havs.

Den 7.000 tonn tunge stålkonstruksjonen ble bygget ved offshoreverftet Wuchang Shipbuilding Industry Group like utenfor Qingdao i det østlige Kina. Den er nå på vei fra Asia til Frohavet utenfor Trøndelag.

Les også: SalMars nye havmerd: 20.000 sensorer sikrer full automatisering

Utsett i høst
– Nå er den et sted mellom Madagaskar og Sør-Afrika, og skal runde Kapp det gode håp den 29. juli, sier Witzøe til Adressa.no (krever pålogging).

Havmerden skal anløpe Frohavet den 1. september, og det første utsettet av fisk i merden vil skje rundt tre uker etterpå.

– Vi er utrolig godt fornøyd med at vi fikk til dette både innenfor budsjett og tidsplan, og det mens det fortsatt var blokkert mellom Norge og Kina.

Prising
Witzøe håper at de allerede med den første generasjonen med fisk i havmerden, vil kunne oppfylle målene som Fiskeridirektoratet har satt for de nye utviklingskonsesjonene. Etter hvert kan konsesjonene omgjøres til ordinære tillatelser.

– Det vi forventer av politikerne er at det nå kommer et system for oppdrettskonsesjoner til havs, og at prisingen av disse avklares.