Etter at Fiskeridirektoratet har undersøkt hendelsen, har Havforskningsinstituttet fått fire pålegg fra direktoratet.
-Primærsikring må sikres og fastmonteres i topp. Dette gjelder ale fem karene på det aktuelle området. Sekundærsikret må utbedres slik at den kan holde igjen store mengder biomasse. Alle fem kar må få montert primærsikring for rømming på annen måte (oversvømmingssperre), skriver direktoratet, som skriver at de også har funnet mangler i internkontrollsystemet til Havforskningsinstituttet.
(Saken fortsetter etter bildet)
-Virksomheten hadde ikke gjenfangstgarn i størrelsesspekteret yngel til leveringsklar smolt. Det forelå heller ikke en plan for plassering ved utsett av garn og henvisning til båt ved hjelp av utsett, skriver direktoratet i rapporten.
-Påleggene fra direktoratet vil bli etterkommet, sier Øystein Brun, direktør for teknisk infrastruktur i Havforskningsinstituttet til iLaks.
Hendelsen i oktober skjedde da Havforskningsinstituttet skulle slå av lyset og skape «vinter» for småfisken (cirka 30 gram). Fisken ble trolig stresset og søkte mot bunnen. Der ble den sugd inn i et overløpsrør. Fisken tettet en sil på toppen av røret. Vannet fortsatte å stige til den «innsugde» fisken begynte å falle ned i overløpsrøret, som går til sekundærsikringen, en rist. Også denne ble tettet av fisk. Vannet steg deretter i dette rommet slik at vannet kom over en kant og begynte å renne ut. 14 meter senere, traff den nyskapte «elven» sjøen. Fisk rømte.
I en rapport beskriver Havforskningsinstituttet begynnelsen til hendelsen slik:
-Den 1. oktober gikk anlegget over til 24 timers kontinuerlig lysstyring til naturlig lys for at fisken ikke skal smoltifiseres og bli klar for sjøsetting før til våren. Den brå overgangen til mørket har trolig stresset fisken og i en fluktreaksjon har den samlet seg i store mengder ned mot bunnen av tårnsilen og videre opp mellom inner-rør og ytter-rør. Dette kan igjen ha ført til at fisken kommer i klem og at det oppstod et sug rundt fisken. Denne påkjenningen fører til at et stort antall fisk døde som følge av stress, klemskader og oksygenmangel, skriver Havforskningsinstituttet.
Havforskningsinstituttet anslår at cirka 300 fisk kan ha rømt, men Havforskningsinstituttet kan ha tapt 18.000 fisk. Det var 72.000 fisk i karet da uhellet skjedde.
Ifølge rapporten fra Havforskningsinstituttet var alt normalt ved 2030-tiden den kvelden hendelsen skjedde. Rømmingen ble meldt dagen etterpå ved 15-tiden.