Havdag for studenter: – Blitt mye flinkere de siste årene

Nyheter
0

Skreddersydde dag om havbruk for studenter i Bergen.

Utenfor Norges Fiskerimuseum i Bergen er 24 studenter fordelt på to ribbåter. De skal til Lerøy sitt visningssenter i Øygarden.

– Vi har sett at mange har interesse for næringen, men at de ikke nødvendigvis vet hvor de skal starte for å finne veien inn, sier Henrik Wiedswang Horjen, kommunikasjonssjef i Sjømat Norge.

Sammen med studentorganisasjonen Springbrettet har de invitert til «Den store blå festen» for studenter som har interesse for havbruksnæringen.

Henrik Wiedswang Horjen i Sjømat Norge forteller at de ønsker å formidle mulighetene i næringen. Foto: Tina Totland Jenssen

– Mange fikk øynene opp for mulighetene i havbruk, sier Horjen om forrige gang de arrangerte inspirasjonsdagen for studenter, i 2021.

Han forteller at Springbrettet kontaktet Sjømat Norge for å gjenta det hele i år.

– Spennende bransje
26-åringene Helene Just Rustad, Runar Hagesæter og Tobias Ingebrigtsen studerer alle på Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. De har tatt seg studiefri for å lære om havbruk.

– Hvorfor er dere med her i dag? 

– Jeg er veldig utforskende på hva jeg har lyst til å jobbe med, og synes det er spennende med alle de nye jobbene som kan komme relatert til havet, sier Rustad.

Fra venstre: Helene Just Rustad, Runar Hagesæter, Johannes Elgaaen (Springbrettet) og Tobias Ingebrigtsen på visningsanleggets fôrflåte. Foto: Tina Totland Jenssen

Hun tar en master i finans og internasjonal ledelse, og ønsker å spesialisere seg mer i bærekraftig finans.

– Det er ikke alt man får med seg via skolen. Jeg tror vi vil få et inntrykk av mange sider av bransjen her i dag, sier Rustad.

I tillegg til å besøke visningssenteret, skal studentene høre foredrag fra aktører som Grieg Seafood og Mørenot.

Ingebrigtsen og Hagesæter studerer begge økonomi og administrasjon.

– Bransjen virker spennende. Om man vil bli på vestlandet etter studiene, er det en av mulighetene i området, sier Ingebrigtsen.

Studentene nærmer seg merden. Foto: Tina Totland Jenssen

Hagesæter innrømmer at han ikke har så mye forhåndskunnskap om havbruk.

– Jeg har ikke vært på oppdrettsanlegg før, så det virket interessant. Det er gøy å få muligheten til å se en næring man ikke kan så mye om fra før, sier han.

Havuke
Johannes Elgaaen er arrangementsleder i Springbrettet. Han forteller om stor pågang fra studenter som ville delta på ribturen, fra både NHH, Universitetet i Bergen og BI.

Springbrettet skal tette gapet mellom studenter og arbeidslivet.

– Hva synes du om havbruksnæringens innsats for å selv nå ut til studenter?

– Jeg synes de har blitt mye flinkere de siste årene. De er mer til stede på skoler og har traineestillinger, som jeg tror er viktig for å øke kunnskapen og rekruttere, sier Elgaaen.

Han forteller at Cermaq og Mowi nylig hadde gjesteforelesninger på NHH.

– Det her er skikkelig havuke, kommenterer en av studentene fra handelshøyskolen.

Studentene hadde gjettelek på hvor mye laksen i merden veier. Fasiten, kunne guide Øyvind Reinshol meddele, var rundt 2,9 kilo. Foto: Tina Totland Jenssen

Etter besøket – der Øyvind Reinshol fra Norges Fiskerimuseum fortalte om alt fra fôr og rognkjeks, til hva som skjer dersom noen skulle miste mobilen ned i merden – spør iLaks Helene Just Rustad om hva hun synes om turen:

– Jeg likte godt at han fortalte konkret om hvilke utfordringer som er, og hva han ser for seg av løsninger. For eksempel om elektrifisering av båter, sier hun.